3 tärkeää asiaa, joita et tiennyt kauneudenhoidosta


Palataan vielä hetkeksi keväiseen Stockholm Beauty Week -tapahtumaan. Kuvittelen olevani kohtuullisen valistunut ja tietoni ajantasalla – etenkin, kun puhutaan ihan tavallisesta päivittäiskosmetiikasta – mutta aina sitä näköjään voi oppia uutta.
Beauty Weekin ohjelmassa oli joka päivä useita mielenkiintoisia luentoja. Ryhdyin viime viikonloppuna mahdottomalta tuntuvaan puuhaan, laatikkojeni ja papereitteni järjestelyyn. Siinä samalla käteen osui muistivihko, johon olin kirjoitellut ylös Beauty Weekin luennoilla kuulemiani asioita.
Tässä muutamia ajatuksia kauneudenhoitoon liittyen. Itselleni nämä olivat täysin uusia asioita ja siksi ajattelenkin, että siellä ruudun toisella puolella on varmasti muitakin kosmetiikasta kiinnostuneita, jotka eivät ole tietäneet näitä kolmea asiaa kauneudenhoidosta.

Kolme tärkeintä ja itselleni täysin uutta asiaa ovat:

  1. Hiustenhoitoaine kuuluu levittää myös hiusten tyveen ja päänahkaan.
  2. Monista ihonhoitotuotteista tuttu aine, parabeeni, on säilöntäaine.
  3. Kookosöljyllä on luontaisesti auringolta suojaava vaikutus, joka vastaa 6 – 8 spf:ää.

Hiustenhoitoaine kuuluu levittää myös hiusten tyveen ja päänahkaan
Voiko olla väitettä, joka olisi enemmän vastoin kaikkia aikaisempia tottumuksia? Kuitenkin, kun hiukankaan ajattelee asiaa, on ihan loogista, että juuri näin pitää toimia. Päänahka on ihoa ja täynnä talirauhasia. Hiuspohjan kuivuminen on viesti: nytpä siitä äkkiä rasvaa toimittamaan – ja hiukset rasvoittuvat nopeammin. Kierre on aika nopeasti valmis, koska peseminen kuivattaa helposti päänahkaa, mikä lisää talirauhasten aktiivisuutta, joka taas rasvoittaa hiuksia ja lisää pesun tarvetta.
Hoitoaine toimii vähän kosteusvoiteen tavoin. Hiuspohja saa kaivattua hoitoa ja yleensä pesuvälejä voidaan pidentää. Eli toisin sanoen täysin päinvastoin, mitä on aina kuullut sanottavan.
Toki hoitoaine tulee huuhdella huolellisesti pois (niinkuin kyllä muutenkin) ja erilaiset silikonia sisältävät erikoishoidot ja maskit ovat asia erikseen. Tavallista hoitoainetta tulisi sen sijaan tosiaankin levittää myös päänahkaan, sillä se tarvitsee hoitoa vähintään yhtä kipeästi kuin hiuksetkin.

Monista ihonhoitotuotteista tuttu aine, parabeeni, on säilöntäaine
Parabeeneista jauhetaan paljon. Niitä pitäisi välttää ja valita kosmetiikkatuotteet, joissa on erikseen maininta, että ne eivät sisällä parabeeneja. Se on sinänsä aika hullua – sillä jos oikeasti alkaisi luetella kaikki raaka-aineet, joita tuotteet eivät sisällä, listasta tulisi loputon. Tässä on siis selkeästi tartuttu kiinni ajankohtaiseen keskusteluun ja siksi monissa kosmetiikkatuotteissa näkee merkinnän, että tuote ei sisällä parabeeneja, silikonia, keinotekoista tuoksua, väriaineita etsetera.
Itsekin olin toki aikaisemmin kuullut parabeeneista, mutta se, miksi niitä kuului vältellä, oli hiukan hämärän peitossa. En kuulu siihen ryhmään, joka ihan kategorisesti välttelee kaikkea “kemiallista” ja pitää “puhtaita” luonnontuotteita parempina. Päinvastoin. Vakavasti allergisen lapsen äitinä tiedän, että luonnontuote voi olla luonnollisuudestaan huolimatta tappavaa kamaa ja kemiallisesti tuotettu puhtaampaa ja turvallisempaa.
Kun sain kuulla, että parabeeni on säilöntäaine, alkoi palikat kolahdella paikoilleen. Säilöntäaineiden ainoa tehtävä on estää tuotteen pilaantuminen. Eli käytännössä estää pilaantumisen aiheuttavien bakteerien lisääntyminen. Iholla on kuitenkin ziljoonia hyviä bakteereja, joita ei todellakaan pitäisi tuhota – vaan niistä pitäisi pitää erityisen hyvää huolta. Kysymys siis kuuluukin: miten parabeeni, jonka tehtävä on tuhota bakteereita, tietää, mikä bakteeri on hyvä ja mikä ei?
EU:lla on omat suosituksensa aiheeseen liittyen, enkä ole ryhtynyt mitenkään hysteerisesti jahtaamaan parabeenittomia tuotteita. Mutta täytyy kyllä sanoa, että tämän oivalluksen jälkeen olen suhtautunut parabeeneihin huomattavasti aikaisempaa ennakkoluuloisemmin.

Kookosöljyllä on luontaisesti auringolta suojaava vaikutus, joka vastaa 6 – 8 spf:ää
Apropoo kemikaalit. Aurinkovoiteet on tuoteryhmä, jonka käyttö on tuntunut juuri voiteiden sisältämien kemikaalien vuoksi todella vastenmieliseltä. Täsmälisäilen toki suojakertoimia aina tarvittaessa ja yritän tasapainoilla ihon kärähtämisen haitallisuuden ja kemikaalikammon välillä. Olen siinä mielessä onnellisessa asemassa, että ihoni ei vaaleudestaan huolimatta pala kovinkaan helposti, mutta keväthangille ja alkukesän paisteisiin päiviin on ihan pakko varata suojakertoimia.
Melkein ponkaisin ylös aplodeeraamaan, kun Beauty Weekin luennolla kuulin, että iholle muutenkin ihanalla ja ystävällisellä kookosöljyllä on ihan luonnostaan kohtuullinen aurinkosuojavaikutus. Eihän 6 – 8 spf nyt mitenkään hurjasti ole, mutta kyllä sekin tuntuu – ja riittää hyvin varsinkin sitten, kun iho on jo saanut vähän päivetystä.
“Oppia ikä kaikki” – teemalla olisi tosi kiva kuulla joko kommentteja näihin kolmeen tietopläjäykseen tai ihan uusia fun fact – asioita kosmetiikkaan liittyen!

6 Comments

  1. Tuike

    Ajatus, että iho jotenkin kykenisi monitoroimaan rasvaisuuttaan/kuivuuttaan ja sen perusteella säätelemään talirauhasten toimintaa, on kyllä käsittääkseni myytti. Toki jos päänahka on kuiva, sinne kannattaa hoitoainetta laittaa

    Reply
    • Minttu

      No onko se sitten niin, että talirauhanen vaan toimii miten sattuu? Mitenkään kyseenalaistamatta sen paremmin tiedettä kuin osaamistasikaan, tuntuu aika randomilta väitteeltä. Toisaalta tuo ei muuta itse oivalluksen sisältöä, sillä ainakin itselleni on jankutettu lapsesta asti, että hoitoainetta ei missään tapauksessa saa laittaa kuin latvoihin, muuten hiukset rasvoittuvat. 🙂

      Reply
      • Anonymous

        Talirauhasen toiminta-aktiivisuus liittyy lähinnä ihotyyppiin, toisilla ovat tuotteliaampia kuin toisilla. Talin koostumuskessakin voinee olla hiukan yksilöllisiä eroja. En ollenkaan väitä tietäväni kaikkea ihon biokemiasta, mutta en myöskään tiedä, millä mekanismilla rasvaisuuden “aistiminen” ihon (ml. päänahan) pinnalla voisi toimia. Muttaa ilman muuta hoitoainetta (tai vaikka perusvoidetta) päänahkaan jos se kuivuu! (sori jos eka kommenttini vaikutti muuten tylyltä, hymiöt ei näköjään välittyneet perille 🙂 <3)

        Reply
        • Minttu

          Hurjaa, kun ei pysty ilmoittamaan fiiliksiään ja äänensävyään hymiöillä!! <3
          Mutta joo, siis oikeastaan talin eritys ei sinänsä olisi liittynyt koko juttuun mitenkään - vaan perusoivallus oli se, että hoitoainetta kantsii laittaa myös päänahkaan, jos on kaltaiseni kuivaiho. 🙂

          Reply
  2. ixa

    Enpä oo muuten ikinä hoksannutkaan miettiä parabeeneja tuosta näkökulmasta! Oon itsekin sellainen että en todellakaan usko kritiikittä kaikkia erilaisten aineiden demonisointeja, mutta käy ihan järkeen että säilöntäaineista voi olla haittaakin ihon hyville bakteereille.

    Reply
    • Minttu

      Ihan juuri noin itsekin ajattelen! 🙂

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *