Second Hand vai Vintage?

Minttu on viettänyt viikonloppunsa paitsi köllötellen bikineissä myös pohtien käsitettä “The Fashion System” – mitä muoti on, mistä sen tunnistaa ja miten se saa alkunsa. Yksi teoria (Roland Barthes: The Fashion System) lähtee siitä ajatuksesta, että muoti- ja trendilehdet opettavat lukijoilleen “muotikielen” siis kielen muodin ymmärtämiseen ja tulkitsemiseen.

Siksi varmaan aloin pohdiskella muotikielessä suhteellisen uusien sanojen second hand ja vintage sisältöä…

Vielä jonkin aika sitten kirppareilta, myyjäisistä tai vanhojen tavaroiden kaupoista ostetut vaatteet olivat ihan vain ‘vanhoja’ tai ‘käytettyjä’. Sen jälkeen, kun yksi tyyli-ikoni toisensa jälkeen oli kertonut yhdistelevänsä tyylissään uutta ja vanhaa, aitoja desig-luomuksia ja second hand -löytöjä ovat sellaiset käsitteet kuin juuri second hand ja uusimpana tulokkaana vintage yleistyneet muotikirjoittelussa.

Mutta Minttu alkoi ihmetellä, että mistä sitä tietää mikä ihanista kirppislöydöistä on second hand ja mikä vintage??

Tässä kaksi esimerkkiä:

Kuvassa (edestä kuva yläpuolella ja takaa oikealla) ihana kokonaan paljeteilla ja helmillä koristeltu neuletoppi. Todennäköisesti peräisin 50-luvun lopusta tai 60-luvun alusta. Ilmeisesti tehty jossain ateljeessa, koska mm. vetoketju on käsin ommeltu – toisaalta mitään muita lappuja kuin kokolappu (38) ei löydy.

Second Hand vai Vintage?
Toinen esittelykappale on myös Mintun kirpparilöytö: PTA:n musta shortsihaalari todennäköisesti 80-luvun alusta. Materiaali on pellavan ja viskoosin sekoitetta. Yläosa muistuttaa shaalikauluksellista jakkua ja alaosa on shortsit paitsi että etupuolella olevan lärpäkkeen ansiosta se näyttää mekolta. Olen ottanut olkatoppaukset pois – onneksi hihoissa on ragla-leikkaus, joten istuvuus on kohtalainen ilman toppauksiakin. Toppaukset eivät myöskään olleet aivan valtavat ja siksi arvioin, että asu on peräisin 80-luvun alkupuolelta tai puolivälin tienoilta.

Second Hand vai Vintage?

Omassa vaatekaapissa lojuvasta vaatteesta tulee tuskin ikinä second hand (ainakaan siis omistajalleen itselleen), mutta voiko siitä tulla vintage?

3 Comments

  1. Hely

    Ensimmäiseksi tulee mieleen sama kuin sinullakin, eli että 2nd hand on jonkun muun vanhaa, vintagea voi löytyä omastakin kaapista… Eroa on kyllä vaikea määritellä. Koitapa löytää sanojen alkuperä; esim. tuleeko vintage ranskasta ja sitä kautta voisit löytää ainakin alkuperäeron, vaikka nykykäytössä käsitteet sekoittuisivatkin.

    Herra Barthesin ajoista Fashion system on monimutkaistunut huomattavasti. Netti kaikkine variaationeen on tehnyt muodista todellisesti globaalia, enää Suomessakaan ei välttämättä tulla muutamaa vuotta muuta maailmaa jäljessä. Tässähän olisi sinulla mainio paikka uudistaa teoriaa…

    Reply
  2. Minttu

    Hely: loistava idea – englannin sanakirjan mukaan ‘vintage’ on mm. sadonkorjuu, sato tms. this year’s vintage = tämän vuoden sato. Eli ainakin tän perusteella käsitettä vintage, voi käytää aika huoletta, vaikka jonkinlaiseen “siistiin vanhaan vetimeen” sillä useimmiten muotiyhteyksissä viitataan.

    Barthes on mulla vain tukijoukoissa – lopputyöni perusteoria on Yunia Kawamuran määrittelemä ‘the fashion system’. Tosiaan hiukan modernimpi kuin Barthes. Ja itse en taida vielä olla ihan teorianuudistusasteella!!

    Reply
  3. Frei

    Vintagen määritteelle löytyy tosiaan eriäviä mielipiteitä niin vintage-tuotteiden jälleenmyyjiltä ja keräilijöiltä kuin historioitsijoilta ja vaatesuunnittelijoilta. Mun mielestä yks aika hyvä ikämäärite on että kaikki ennen 1960-lukua valmistetut vaatteet on vintagea, koska vasta 60-luvulla vanhojen vaatteiden käytöstä tuli ns. sanoma.

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *