Elämä ilman eläimiä?

[mittaustagi]

Kuva: Richard Barrett / WWF UK
Olen periaatteessa sitä mieltä, että mihin tahansa muutokseen johtavien syiden tulisi olla positiivisia ja kannustavia. Uhkakuvilla pelottelu aiheuttaa vain ahdistusta ja pahaa oloa. Pahimmillaan todellisuus tuntuu niin masentavalta, että sitä mieluummin sulkee silmänsä ja korvansa – ja pakenee kieltämisen kuplaan. Ilmastonmuutos on jo sanana niin iso ja vaikuttava, että helposti tuntuu sekä turhalta että turhauttavalta yrittää tehdä jotain asian hyväksi. Ajattelin nyt kertoa, että asia ei ole niin. Auttaminen on yksinkertaista ja helppoa, pienelläkin osallistumisella on suuri merkitys. Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä WWF:n kanssa.

Arktinen alue
Lumettomat ja vesisateiset, pimeät talvet on ollut arkipäivää täällä meilläpäin jo niin monta vuotta, että vähitellen unohtuu, miten Tukholmassakin oli joskus hankia ja valkoista lunta. Konkreettisesti ja erittäin omakohtaisesti ilmaston lämpeneminen iski kuitenkin jo aikas monta vuotta sitten, kun olimme perheen kanssa vaeltamassa Alpeilla. Reitin varrella oleva jäätikkö oli pienentynyt lyhyessä ajassa niin paljon, että seurueemme paikallinen jäsen joutui nieleskelemään kyyneliään näyn kohdatessaan. Radikaalisti kutistuneen jäätikön aiheuttama järkytys oli niin suuri, että sitä ei voinut peittää meidän tietämättömien katseilta.
Postauksen otsikko on kieltämättä hiukan provosoiva, mutta lumi ja jää merkitsee monille lajeille turvaa ja piiloa, synnytys- ja pesäpaikkaa, kulkutietä, ravinnonlähdettä, saalistus- ja lepopaikkaa – eli kotia ja elinympäristöä. Mikäli jäätiköt katoavat, katoavat myös niitä kotinaan pitävät eläimet (WWF – Arktinen alue).
Tulilinjalla on esimerkiksi ainoastaa arktisella alueella elävä jääkarhu. Se saalistaa vain jään päällä ja pitää olla tarpeeksi kylmää, että jääkarhuemo voi synnyttää poikasensa. Tiedän, että juuri nyt ainakin yhden jääkarhuja rakastavan Peetun sydäntä puristaa.

Kuva: Steven Kazlowski / WWF
WWF:n tavoitteena on ilmastonmuutoksen hillitseminen sekä lumesta ja jäästä riippuvaisten lajien suojeleminen. Ryhtymällä Lumi-kummiksi voit auttaa tuossa ensiarvoisen tärkeässä – elämää ylläpitävässä – työssä. Lumi-kummius on helppoa: yksi ilmoittautuminen riittää ja sen jälkeen valitsemasi “kummisumma” menee tililtä automaattisesti. Minimi on 8 euroa/kk – eli hädin yhden pullakahvin verran.
WWF:n sanoin:
”Luonnonsuojelu on kestävyyslaji, joten säännöllinen tukeminen kummina on todella tärkeää. Jokainen euro tulee tarpeeseen ja se kohdistetaan tehokkaasti sinne, missä avun tarve on suurin.”
Lumi-kummien elintärkeä apu ohjautuu jääkarhujen lisäksi myös muiden uhanalaisten ja erityisesti ilmaston lämpiämisestä kärsivien lajien auttamiseen. Naali, mursu, kiljuhanhi ja maitovalas ovat kaikki hätää kärsimässä ihmisen toimien takia.
Jos mietityttää, mitä ihanaa antaisi joululahjaksi ystävälle tai perheenjäsenelle, jolla on jo kaikkea, sanoisin, että ei ole juuri parempaa lahjaa kuin tulevaisuuden turvaaminen ja elämän säilyttäminen maapallolla. Kuukausikummiksi ryhtymisen lisäksi on nimittäin mahdollista tehdä myös kertalahjoitus – ja ehkäpä samalla rohkaista lahjan saajaa itseäänkin liittymään Lumi-kummiksi!
Kaikki ilmaston lämpiämisen hillitsemiseen liittyvät toimet ovat tärkeitä. WWF toimii sekä konkreettisesti auttamalla jäästä ja lumesta riippuvaisia eläimiä niiden luonnollisilla asuinalueilla että yhteiskunnallisen vaikuttamisen tasolla. Jokainen voi kuitenkin tehdä voitavansa esimerkiksi liittymällä Lumi-kummiksi, mutta myös miettimällä omia arkipäivän valintojaan. Kierrättäminen, ylipäätään kuluttamisen vähentäminen ja lihan käytön radikaali vähentäminen ovat omia baby-steppejäni.

Kuva: Steve Morello / WWF
Ettei nyt menisi aivan paasaamiseksi, niin laitetaanpas tähän loppuun vielä pieni arvonta!
Vastaa kysmykseen: “Onko WWF:n toiminta sinulle tuttua ja jos on, niin mitä kautta?” niin osallistut arvontaan, jossa palkintona on yksi kahden hengen lippupaketti Planeettamme Maa -konserttiin Hartwall Areenalle 24.2.2018.
Tässä vielä linkki tarkempiin kilpailusääntöihin. Kilpailun päättymispäivä on lauantai 18.11.
Kaikki kuvat: WWF

10 Comments

  1. Daisy

    Wwf toimina ei ole minulle tuttua, vaikka olenkin kuullut siitä.
    On tärkeää pitää huolta ympäristöstä tulevia sukupolvia varten, wwf tekee tärkeää työtä.
    T.Daisy

    Reply
  2. Mervi

    WWFn toiminta on jo lapsesta asti itselle tuttua. Moni ei varmaan muista,kun 90-luvun loppu puolella aloitettiin panda-myynti eli toimin 10-vuotiaasta noin 14-vuotiaaksi panda-agenttina eli joka vuosi oli uhanalainen eläin ja tämän eläimen suojeluun myytiin tuotteita erityisestä kuvastosta ja summa meni eläinten auttamiseen. Joku vuosi oli oranki esimerkiksi kohteena. Itsellä jäi jotenkin todella kiva fiilis tästä toiminnasta ja eläimet olleet aina lähellä sydäntäni. Tärkeän asian puolesta. Tässä esimerkiksi yksi artikkeli tästä toiminnasta:https://wwf.fi/wwf-suomi/viestinta/uutiset-ja-tiedotteet/Pandamyyjat-keraavat-varoja-uhanalaisten-elainten-auttamiseen-198.a

    Reply
  3. Anonymous

    WWF on siinä mielessä tuttu että olen pitkään toiminut lahjoittajana. Sen syvemmin en ole asiaan perehtynyt, mutta siitä huolimatta olen varma että tekevät hyvää työtä. Eläimet ja luonto ovat mulle todella rakkaita.

    Reply
  4. Salli

    WWF on tuttu järjestö ja tekee hyvää työtä luonnon ja eläinten puolesta.

    Reply
  5. Ritva

    Olen norppakummi. Kuukausilahjoitus menee norpalle. WWF toiminta on tuttua. Todella tärkeää työtä teette. Kiitos

    Reply
  6. Airiina

    Ei ole tuttu mutta ostan heidän tuotteitaan aina kun tulee sellainen tilaisuus kohdalleni.

    Reply
  7. Henna

    Lahjoitan pieniä summia luonnon ja eläinten puolesta, on siis tuttu.

    Reply
  8. Pee

    Hienoa heidän toimintansa, on tuttu vuosien takaa jo, lahjoitan heille rahaa.

    Reply
  9. Milla

    Tuttu järjestö mulle. Tekee töitä hyvän asian puolesta. Tulee usein vastaan netin syöväreissä, kun etsii tietoa aiheeseen liittyen.

    Reply
  10. Pia Jaakonsaari

    Kiitos tästä postauksesta!

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *