Trendien ennustaminen

Muoti- ja naistenlehdet sekä monet muotiblogit (omani mukaan lukien) ovat väärällään erilaisia listoja sesongin “must” asioista etenkin näin keväällä ja yleensäkin sesongin vaihtuessa. Lehdet ja blogit edustavat kuitenkin trendien ennustamisen ruohonjuuritasoa ja voidaankin oikeastaan ennemminkin puhua trendien tulkinnasta.
Varsinainen trendien ennustaminen on isoa bisnestä. Tietyt isot ja etabloituneet yritykset, kuten ranskalainen Promostyl – international trend research and design agency pyrkivät alleviivaamaan uskottavuuttaan sillä, että he käyttävät trendiennusteidensa pohjana tarkkoja analyysejä yhteiskunnallisesta kehityksestä, kulttuurivaikutteista, taloudellisesta tilanteesta ja poliittisesta ilmapiiristä. Tässä mielessä muotitrendien ennustamisella ei ole paljoa tekemistä ennustajaeukkojen toiminnan kanssa vaan niillä on yhteinen pohja yhteiskunnallisten kehitystrendien kanssa.
Toisaalta voidaan kyseenalaistaa trendiennusteiden todellinen kyky ennustaa tulevaa. Ennusteet tehdään niin monta sesonkia etukäteen (esim. Promostyl julkaisee S/S 2009 ennusteen nyt toukokuussa), että ne ehtivät hyvin vaikuttamaan ennustamaansa trendiin. Eli siis voidaan kysyä, muodostavatko trendiennusteet itsensätoteuttavan profetian? Koska kaikki valmistajat – kankaiden ja muiden materiaalien valmistajista alkaen – ovat vähintäänkin tietoisia tehdyistä ennusteista, ja koska kysymyksessä on isot rahat, harvat uskaltavat/haluavat perustaa valmistuksensa muuhun kuin tehtyihin ennusteisiin. Taloudelliset riskit ovat liian suuret.
Muutos on muodin ja trendien tunnusmerkki, josta kaikki muodin tutkijatkin ovat yhtä mieltä (ja myös melkein ainoa…), eikä trendiennusteita luovien toimistojen valta-asema ole varmastikaan omiaan heikentämään jatkuvaa muutoksen kehää. Onhan näille toimistoille elintärkeää, että valmistajat, designerit ja sisäänostajat ovat valmiita maksamaan siitä, että he ovat jälleen kerran nerokkaasti kiteyttäneet muutaman vuoden päässä luuraavat trendit ja trendivärit.
On mielenkiintoista nähdä, miten nykyinen kehitys, jossa jokainen voi olla oma “muotitoimittajansa” ja saavuttaa lukijakuntaa ajatuksilleen, vaikuttaa trendiennustajien asemaan. Selvää on, että kun tieto on yhä nopeammin kaikkien kiinnostuneiden tavoitettavissa, pirstoutuu myös valta, joka tuon tiedon hallinnalla on saavutettavissa.
Aiheeseen liittyen, lataa itsellesi Pantonen syksyn 2007 väri- ja inspiraatiokartta: Pantone Fashion Color Report Fall 2007

Kuva: Premiére Vision, Autumn / Winter 2007/2008 Colors


Kaikki kuvat: fashiontrendsetter.com

3 Comments

  1. Hely

    Olen taas palannut etelään ja käyn vähän läpi mitä parin viime viikon aikana on kirjoiteltu.

    Tähän mielenkiintoiseen postaukseen oli pakko kommentoida. Mielestäni yksi iso kysymys on KENEN/MINKÄ trendin mukaisia nämä ennustukset ovat. Tai ovatko trendit nykyään esim. netin vältyksellä globaaleja niin, että esim. amerikkalaisilla on samat trendit kuin meilläkin Pohjoismaissa? Itse olen täysin förvirrad tässä Totuuksien viidakossa enkä oikein enää jaksa uskoa Kauden Väreihin.

    Ja jos oikeasti kaipaat metodeja “ennustamiseen”, tutustupa tulevaisuudentutkimuksen menetelmiin. Niillä ei sitten tarkoiteta kristallipalloa jne vaan se on paikkaansa etsivä yliopisto-oppiaine. TAIKissakin ovat jonkin verran innostuneet asiasta. Kerron mielelläni lisää linkkejä jos kiinnostut.

    Reply
  2. Minttu

    Hely: asia kiinnostaa ilman muuta! Omassa lopputyössäni olen pohtinut aihetta “the Fashion System” – eli mitä tapahtuu sillä matkalla, kun tavallisesta – sanotaan nyt vaikkapa paidasta tulee ns. ‘muotia’ tai ‘muodikas’. Kysehän ei ole siitä, että tuo paita jotenkin muuttuisi vaan vain siihen liitetyt mielikuvat.

    Olen joskus ollut kuuntelemassa Markku Wileniusta TuKKK:n Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta, mutta asiat olivat mulle silloin niin uusia, että yksityiskohdat, lukuunottamatta suurta ahaa-elämystä eivät jäänet mieleen. Eli kyllä kiitos – jos sulla on linkkejä tai kirjallisuusvinkkejä, niin otan mielelläni vastaan!

    Reply
  3. Hely

    Ok, lähettelen vaikka tällä viikolla jotain linkkejä. Herra Wilenius on innostava, mutta erittäin korkealentoinen, kenties voisi jopa sanoa kaukana todellisuudesta.

    Käsite “Fashion system” on varmasti hyvin hankala ja vaikea käsiteltävä. Asiat sen ympärillä liittyvät läheisesti toisiinsa, oletko piirrellyt aiheesta käsitekarttaa tms? Olisi hauska nähdä muodin teoriaa vaikka tässä blogissasi.

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *