Satuitko poikkeamaan täällä blogissa eilen? Huomasitko, että teksti alkoi yhtäkkiä kadota? Tuliko mieleesi, miltä tuntuisi, jos maailma näyttäisi ihan aina siltä – että voisit katsoa vain kuvia, mutta teksti olisi häilyvää ja täysin yli ymmärryksen?
Ehkä hiukan ärsyttävänkin kampanjan tarkoituksena oli herättää tajuamaan, miltä maailma näyttää lukutaidottoman silmin. Kirjoitin jo viime viikolla siitä, miten monille tytöille kunnollinen peruskoulutus on vain kaukainen haave. Kahden tyttären äidille tämä on erityisen sydäntä lähellä oleva asia ja siksi on hienoa, että saan olla mukana Indiedaysin ja Unescon kampanjassa, jonka tavoitteena on parantaa senegalilaisten tyttöjen lukutaitoa ja koulutustasoa.
Osallistuin opiskeluaikoinani peliin, joka muistaakseni kulki silloin nimellä World Game. Pelin tarkoituksena oli simuloida vallitsevaa tilannetta maailmassa ja ratkoa todellisen oloisia ongelmia luonnonvaroihin, kriiseihin, väestönkasvuun, koulutukseen etc. liittyen. Liikuntasalin lattialle oli levitetty jättimäinen maailmankartta. Jokainen osallistuja nosti itselleen “arpalipun”, josta selvisi kansalaisuus, koulutus, varallisuus ja asema. Kaikki jaettiin oikean todellisen maailmantilanteen mukaan. Itse päädyin lukutaidottomaksi Afrikkaan.
Pelissä lukutaidottomuus toteutettiin niin, että vaikka meidän tuli osallistua kaikkeen päätöksentekoon täysin vapaasti, emme saaneet sanoa sanaakaan. Tarkoitus oli tehdä yhdessä sekä omaa yhteisöä, että koko globaalia tilannetta parantavia päätöksiä. Ette ikinä usko, miten vaikea oli osallistua – ylipäätään tulla kuulluksi, kun ei saanut puhua. Ja sitähän lukutaidottomuus oikeasti käytännössä on. Sinulla ei ole sananvaltaa – kieltä – saada mielipiteitäsi, ajatuksiasia tai toiveitasi kuulluksi.
Sinänsä tuo pelisimulaatio ei vastannut todellisuutta, että me lukutaidottomat saimme kuitenkin käytännössä saman informaation, joskin vähän viiveellä, kuin muut pelaajat. Näinhän todellisuudessa ei ole – lukutaidoton jää hyvin usein paitsi suuresta osasta tietoa ja on lisäksi täysin sen varassa, mistä ja keneltä sattuu tärkeistä asioita kuulemaan. Oman riippumattoman mielipiteen muodostaminen vaikeutuu huomattavasti.
Yksi herättävimpiä kokemuksia World Game pelistä ja nimenomaan lukutaidottoman kansalaisen roolista oli se, miten minut, vajavaisesti kommunikoivan, mutta silti periaatteessa ryhmän täysivaltaisen jäsenen osallisuus sivuutettiin lähes kokonaan. Olin omasta mielestäni aivan yhtä fiksu, pystyvä ja taitava hoitamaan yhteisiä asioitamme kuin kuka tahansa muukin – ellen jopa vähän fiksumpi.. Haha! Mutta, koska minulla lukutaidottomana ei ollut käytössäni normaaleja kommunikointivälineitä, ryhmä alkoi pikkuhiljaa ärtyä tuloksettomaan huitomiseeni. Niin, he suhtautuivat minuun kuin en olisi ihan täysjärkinen. Vain, koska olin lukutaidoton.
Unescon ja Alwaysin Facebook -sivulla voit kantaa kortesi kekoon hyvin yksinkertaisella tavalla. Klikkaamalla sivulta löytyvää pinkkiä nappulaa olet mukana auttamassa Senegalilaisten tyttöjen koulutusta. Always lahjoittaa jokaisesta napsaisusta 0.28 euroa kampanjaan.
Enpä usko, että siellä ruudun toisella puolella on ketään, joka ei olisi täysin samaa mieltä siitä, että lukutaito on tärkeää ja että tytöillä tulisi olla samat koulutusmahdollisuudet kuin pojillakin. Tässä vielä vähän faktaa kampanjasivuilta:
“Koulunkäynti on etuoikeus, joka sallitaan liian harvalle.
Noin 90 miljoonaa tyttöä ympäri maailmaa jää paitsi koulutuksesta. Kehitysmaissa neljännes tytöistä ei käy koulua.
Tiesitkö, että:
- jokainen lisävuosi peruskoulussa nostaa naisten tulevaisuuden tulotasoa 10–20 prosenttia. Naiset investoivat tuloistaan 90 prosenttia terveyteensä ja perheeseensä.
Lukutaidottomuus on iso ongelma senegalilaisten tyttöjen keskuudessa. Lukutaidottomuus tuomitsee naiset köyhyyteen ja johtaa siihen, että yksi neljästä naisesta syrjäytyy.
- Puolet Senegalin väestöstä ei tänä päivänä osaa lukea ja kirjoittaa – heistä 63 prosenttia on naisia.
Tyttöjen ja naisten voimaannuttaminen alkaa koulutuksesta. Kehittyvissä maissa lukutaito hyödyttää naisia monella tavalla:
- parempi tulotaso
- maataloustoiminnan tehostuminen
- matalampi kuolleisuus lasten ja äitien keskuudessa
- tytöt ja naiset avioituvat myöhemmin
- parempi suoja HIV-tartuntaa ja AIDSia vastaan”
Kuvat ja lainaus: Unesco
18 Comments
Oli kyllä erittäin ärsyttävä kampanja, kaikki tämän Whiteoutin tehneet sivut jumittivat iPadini joten jätin lukematta nuo jutut eli oikeastaan eilen skippasin blogit kokonaan 🙁
Asia kyllä erittäin tärkeä, ja tämä postaus mielenkiintoinen. Mutta pelkkä ärsytys jäi mieleen tuosta efektistä!
Kiitos kovasti, että jaksoit kuitenkin tulla kommentoimaan. Tämän Unescon kampanjan kanssa haluttiin tehdä jotain, joka pysäyttäisi eri tavalla kuin “tavallinen” mainos. Tarkoitus ei tietenkään ollut jumittaa kenenkään iPadejä! Oppia ikä kaikki näköjään itsekullekin! 🙂
Harmitti vaan, kun en mitään sitten enää pystynyt lukemaan kun jumahti kone – onneksi näin tärkeästä asiasta sain tänään luettua ilman ongelmia 🙂 Mukavaa tiistaita Tukholmaan!
No ymmärrän, että harmitti – ja kenenkään koneiden jumittaminen ei tosiaankaan ollut tarkoitus! Mukavaa tiistaita sullekin Liina! 🙂
Tää ei tietenkään ole sulle henkilökohtaisesti, mutta varmaan välität viestin eteenpäin, että oli ihan tuhottoman ärsyttävä kampanja! Koska en saanut blogitekstejä luettua niin skippasin kaikki päivän (Indiedays-)blogitekstit, lisäks mulle jäi karmiva ajatus siitä, että kyseessä on vähintääkin jokin mato. Normaalisti olisin tänäänkin avannut nämäkin blogit heti aamusta, mutta tänään en sitä kyseisestä syystä tehnyt ja ainoastaan sattumalta päädyin tähänkin tekstiin, muuten en varmaan olisi hetkeen palannut. Mulla tul kans sama olo, että tosta efektistä jäi lähinnä ärsytys.
Hei, ilman muuta välitän viestisi eteenpän! Tarkoitus oli tosiaankin herättää, mutta ei tietenkään ärsyttää. Toivotaan, että itse kampanja nyt kuitenkin saa hurjasti positiivista huomiota!
Samaa mieltä edellisien kanssa ,pelottavan ärsyttävä ! Luulin kans että vähintään joku virus iski ipadiin,tai että se meni rikkis..asia itsessään on toki tärkeä mutta sen totetus ei kyllä osunnut…
Uh… Laitan ehdottomasti tästä palautetta eteenpäin! Itse en osannut ollenkaan katsoa asiaa tuolta kannalta, mutta toisaalta, minähän tiesin koko ajan, mistä on kysymys. 🙂
Samaa mieltä muiden kanssa, tärkeä asia, mutta todella pahasti epäonnistunut toteutus.
Ok – kaikki vaikuttavat aika yksimielisiltä tämän suhteen. Aika vaikea muuten miettiä, että miltä tuollainen efekti tuntuu sellaisesta, jolla ei ole hajuakaan, mistä se johtuu. Nyt tajuan, että olisin itsekin varmasti epäillyt ensimmäisenä virusta tai muuta kauheaa… Ja tosiaan tarkoitus olikin vähän jopa ehkä hätkähdyttää, mutta ei ehkä ihan tälla tavalla… 🙂
Ihan samaa sanoisin kuin edellisetkin. Vähän hölmöltä tuntuu tietenkin antaa tällaista palautetta, mutta uskon että tätä kautta viesti menee eteenpäin. Samahan se oli kaikissa muissakin blogeissa.
Eli varmaan ihan hyvä asia jäi kyllä mieleen vain TODELLA ärsyttävänä häiriönä. Itse ärsyynnyin niin, etten sitten lukenut edes tuota pitkää juttua, jonka sinäkin aiheesta kirjoitit.
Kiitos muuten kivasta blogista. On kiva lukea kuulumisia lahden sieltä puolen.
Kiva, että kuitenkin tykkäät blogista! Varmasti saamme nyt aika paljon miettimisen aihetta näistä palautteista…
Samoilla sanoilla edellisten perään. Ensimmäinen ajatus todellakin oli, että virus on iskenyt koneeseeni. Kansi kiinni ja akku irti 🙁 täysin turhaan siis! Hieno idea kyllä ja erinomainen aihe, mutta toteutus kieltämättä heikko.
No ajatus oli omasta mielestänikin tosi hyvä. Harmi, että se on aiheuttanut niin monelle virushyökkäys-aiheisia kauhunhetkiä… Toivottavasti kuitenkin kampanja kiinnostaa ja innostaa ihmisiä auttamaan!
Sinut on haastettu: http://moumou.indiedays.com/2012/10/16/lempiasioita/
Kiitti haasteesta Moksu! Aloin heti laatia listaa omista lempiasioistani. <3
Ainakin Explorer kaatui täysin tuosta kamppiksesta, kun oli tapahtunut parissa blogissa niin eka ajatus oli että indiedaysissa on joku virus ja jäi sit blogit lukematta… eli kampanjan suunnittelijoille terveisiä että seuraavan kerran kannattaa testata kunnolla toimivuus eri selainten kanssa.
Kiitos sullekin kommentista! Luulenpa, että tämä palaute on mennyt meillä aika hyvin perille… 🙂