Muotia Tukholman yliopistossa

Vielä ehtii lähettämään hakemuksensa ensi syksynä Tukholman yliopistossa alkaviin muodin teorian opintoihin. Syksyllä alkaa sekä 30 opintoviikon kandikurssi eli kansainvälinen Bachelor-tason kurssi että 60 opintoviikon maisterikurssi, joka puolestaan vastaa kansainvälistä Master-tasoa.

Olen itse nyt käynyt maisteritasoa 40 opintoviikon verran (tai saan 40 ov täyteen, kun lopputyö on valmis ja hyväksytty…) ja voin suositella lämpimästi kurssia kaikille, jotka ovat kiinnostuneita muodista ja trendeistä myös vähän teoreettisemmalla tasolla. Kysymyksessä ei siis ole muotisuunnitteluun, designiin tai trendien ennustamiseen keskittyvä koulutus vaan muotia tarkastellaan yhteiskunnallisesta, sosiologisesta, taloudellisesta, taiteellisesta jne. näkökulmasta. Opintojen kuvaus: Modevetenskap

Kuva: kurssin peruskirjoihin kuuluva Yuniya Kawamuran Fashion-ology on kiinnostavaa luettavaa kaikille, jotka haluavat ymmärtää paremmin muodin taustalla ja trendien syntyyn vaikuttavia mekanismeja.

Opetus on tapahtunut ainakin tänä vuonna pääasiassa englanniksi ja lähes kaikki kurssikirjallisuus on englanninkielistä, joten ruostumaan päässyt “pakkoruotsi” ei ole opintojen este. Sen sijaan joko englannin- tai ruotsinkielen tulisi olla sen verran hyvä, että (varsin lukuisten…) esseiden kirjoittaminen ei tuota ylitsepääsemättömiä ongelmia.

Suomalaiset pääsevät automaattisesti Ruotsin opintotuen piiriin ja omat kurssikaverini, jotka ovat saapuneet Tukholmaan ympäri Ruotsia ja Norjasta ja Italiasta ovat kyllä löytäneet asunnon, vaikka opiskelija-asuntotilanne täällä ei olekaan aivan loistava.

Virallinen hakuaika on 16.4. asti – joten vielä ehtii!!

Jos joku nyt innostui aiheesta, vastaan mielelläni kysymyksiin ja autan käytännön asioissa!

8 Comments

  1. Anonymous

    Kuullostaa kiinnostavalta! Onkohan sinne paljon hakijoita?

    Reply
  2. Minttu

    Anonymous: Tämä vuosi on ollut kyllä tosi antoisa! Hakijoita oli muistaakseni 65 tämän vuoden maisterikurssille, joista 25 valittiin mukaan. Ensi syksyn kiintiöistä ei mulla ole tietoa, mutta varmasti ainakin kandikurssille otetaan enemmän väkeä.

    Reply
  3. Anonymous

    Kiitos hyvästä vinkistä, saattaisi kiinnostaakin Millaista väkeä tuolla kursillasi on ollut, ikä, sukupuoli, pohjakoulutus…?
    Miira

    Reply
  4. Minttu

    Miira: Suurin osa kurssikavereistani on vähän alle kolmekymppisiä… vaikka oli meitä “vähän vanhempiakin” eli neljänkympin kieppeillä 5 henkilöä. Nuorin on varmaan 24 vuotias. Niinkuin arvata saattaa, suurin osa on naisia, mutta pari mukaan tullutta miestä on ollut tosi innokkaita.

    Taustaltaan kurssin osallistujat ovat aika sekalaista sakkia. Parilla on toimittajakoulutus, osa on kauppatieteilijöitä, taidehissan lukijoita, yksi kulttuurintutkija ja antropologi sekä pari designeria. Kaikkia en edes muista, mutta koska koulutus on hyvin poikkitieteellinen, myös hyvin erilaiset pohjaopinnot sopivat yhdistettäväksi tähän!

    Reply
  5. ripsiräpsy

    Olen hyvin kiinnostunut alasta, tosin kaikista “1.paikka” olisi minulle London College of Fashion, mutta Tukholmakin kiinnostaa. Minkälaisia töitä aiot tehdä valmistuttuasi/mihin alalle aiot pyrkiä? Viimeisestä kommentista sain sen käsityksen, että pohjana olisi hyvä olla jokin muu koulutus, vai? Aivan pelkästään muotiopinnoilla on varmaan vaikea työllstyä.

    Reply
  6. Jenna

    Kuulostaa aika jännältä 🙂
    Mahtaakohan tota Ruotsin opintotukea saada enää sen jälkeen kun tukikuukaudet on täällä Suomessa käytetty? Mietin, että josko sitä parin vuoden päästä…:)

    Reply
  7. Minttu

    Ripsiräpsy: Tämän vuoden meillä oli vierailevana proffana Rebecca Arnolds St. Martinsista Lontoosta.

    Useimmilla meillä on joku muu pohjakoulutus, mutta kyllä pelkällä muodillakin työllistyy! Sehän on tulevaisuuden ala!! Itselläni on takana sekä ompelijan koulutus (amis) että KTM Tampereen yliopistosta…

    Jenna: Mulla ainakin opintotukikuukaudet alkoi alusta täällä Ruotsissa. Ilman sitä en olisi voinutkaan alkaa opiskella!

    Reply
  8. Anonymous

    Kiinnostuin luettuani juttusi. Tulevaisuuden haaveenani on opiskella muotia ja suunnittelua.. Tosin valmistuin vasta ylioppilaaksi, voinko silti hakea? Onko vaikea päästä?

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *