Day: September 11, 2019


Luulitteko, että pääsette eroon hääpostauksista nyt, kun Karkista on virallisesti tullut rouva Joas!?  😀
Voin kertoa, että täällä odottaa kokonainen arsenali juttuja, jotka aion kirjoittaa jo vain ihan siksikin, että onpahan sitten kaikki opit täällä muistissa, jos ja kun seuraavan kerran pääsee hääjuhlia suunnittelemaan ja toteuttamaan. Meillä oli tosi hauskaa koko suunnitteluprojektin ja juhlajärjestelyjen toteutuksen ajan, mutta muutamia kantapään kautta opittuja juttuja ei mielellään toistaisi enää tulevaisuudessa.
Jos aikoo pitää ns. kunnon hääjuhlat, budjetti karkaa helposti käsistä, vaikka mahdollisimman paljon tehtäisiinkin itse. On sitten ihan makuasia, mihin haluaa panostaa ja missä pihistää. Yksi satsaa hulppeisiin puitteisiin, ohjelmaan bändeineen tai esim. eksklusiiviseen tarjoiluun ja toinen siihen, että pystytään kutsumaan mahdollisimman monta vierasta, vaikka se tarkoittaisi sitä, että kaikesta muusta pitää tinkiä.

Periaatteessa olen sitä mieltä, että ammattilainen on aina palkkionsa arvoinen – eli sikäli vastaus otsikon kysymykseen on, että kyllä kannattaa, jos tavoitteena on viimeistelty ja professionaali ilme juhlatilan kukka-asetelmissa ja -koristeluissa. Jos sen sijaan tavoitteena on rennompi ilme, on mahdollista säästää varsin pitkä penni, mikäli lähipiiristä löytyy joku innokas näpräämään kukkien kanssa.
Karkki ja Cissi olivat budjetoineet varsin pitkän pennin floristia varten, mutta kun tuli aika pyytää tarjouksia, kävi ilmi, ettei sillä kahdessa tasossa sijaisevan juhlatilan koristelussa kovin pitkälle pötkittäisi. Kun samaan aikaan pohdinnan alla oli catering-firma – pitäisikö alunperin suunniteltu vaihtaa paljon kehuja saaneeseen, mutta puolta kalliimpaan – päätin tarjota apuani.
Tässä kuvia toteutuneesta juhlatilan koristelusta, hääkattauksesta, säästövinkkejä ja toivottavasti vähän myös inspiraatiota!

Karkin hääkimppu – puhelimella otettu kuva, mutta kyllä tästäkin mielestäni näkee, että siitä tuli juuri niin ihana kuin mitä haaveissa oli!

Koristelussa päätettiin noudattaa hääkimpun teemaa: valkoisia ruusuja, eukalyptusta ja vähän morsiushuntua keveyttä tuomaan. Kaikkia kolmea ostettiin nippukaupalla häitä edeltävänä päivänä Plantagenista. Siellä oli silloin sattumoisin sekä ruusujen että eukalyptuksen kanssa “ota 3, maksa 2” -kampanja, joten vaikka kasveja hankittiin aivan valtavasti, budjetti pysyi hyvin kurissa.
Jo heti ensimmäisiä suunnitelmia tehtäessä oli tieto, että istumajärjestyksestä tulee varsin tiukka. Millekään mahtaville kukkalaitoksille ei pöydässä olisi tilaa, ei myöskään mitään isompia välejä, joihin voisi asetella korkeita kimppuja. Kukkia ja vihreää piti kuitenkin saada – ja siitä lähti pikkuhiljaa kehkeytymään ajatus omasta pikkumaljakosta jokaiselle vieraalle.

Seuraavaksi keksittiin, että pikkuinen kukkamaljakko voisi samalla toimittaa paikkakorttitelineen virkaa. Alunperin ajatuksena oli tilata ihan perinteiset kultafoliolla painetut paikkakortit, mutta sitten nuoripari päätti tehdä ne valokuvista.
Aivan ihana idea, jonka saa vapaasti kopioida!
Valokuvapaikkakortit oli valittu niin, että monissa oli jompi kumpi tai molemmat morsiamista mukana. Kyseessä saattoi olla myös muuten ikimuistoinen, kiinnostava tai hauska tilanne – ja kuvista lähtikin helposti juttua vieruskaverin kanssa.
Paikkakorttien toteutus oli varsin yksinkertainen: sopivan kokoiset kuvat tilattiin netistä ja kuvan taakse teipattiin katkaistu grillitikku. Tavoitteena oli yhtenäinen mutta ei yhdenmukainen ilme ja siksi kuvat on valittu niin, että osa on vaaka- ja osa pystykuvia. Maljakoiksi hankittiin Ikean kolmen erilaisen sinisävyisen pikkupullon settejä, joiden avulla kattaukseen saatiin lisää vaihtelua ja kolmiulotteisuutta.
Ikeaan tuli tehtyä ostosreissu jos toinenkin. Hyvä budjettivinkki on ostaa sieltä niiden halvimpia valkoisia lakanoita pöytäliinoiksi. Toimivat erinomaisesti ja ainakin täällä meillä tulivat selkeästi edullisemmaksi kuin vuokrata liinat catering-firmasta.

Alunperin ajatuksena oli väsätä eukalyptuksista ja morsiushunnuista vehreä köynnös pöydän keskelle (täältä löytyy Mintun inspiraatiokuvat Pinterestissä), mutta kattausta tehdessä totesimme, että pöytä tulee siinä tapauksessa aivan liian täyteen sälää.
Kattausköynnöksen sijaan siihen varatut kasvit aseteltiin muualle juhlatilaan, mm. ikkunalaudoille.

Tunnelmavalaistus syntyi Ikean valkoisten lyhtyjen avulla.

Kynttilälyhdyt oli monella tapaa fiksu valinta. Paloturvallisuus verrattuna kynttelikköihin on luonnollisesti omaa luokkaansa, kun tuli on turvallisesti suojattuna. Lisäksi oli tosi kätevää, kun kynttilät paloivat reippasti koko illan – lämpökynttilöitä olisi lyhyen paloajan vuoksi pitänyt vaihtaa jo kesken illallisen. Loppuillasta, kun illallissali koki muodonmuutoksen tanssilattiaksi, tukevat lyhdyt oli helppo siirtää salin reunoille tunnelmavaloa tuomaan.

Illalliskattauksen yllätys: pienet kauniit rasiat, joiden sisältä löytyy Hershey’s Kisses suklaita ihanasti koristeltuna! Tarroissa hääpäivän päivämäärä, Karkin ja Cissin “virallinen” kihlajaiskuva ja perheen valtias, Diaz-kisu. <3

Juhlatila on tosiaan kahdessa kerroksessa. Alakerta toimii normaalisti taloyhtiön kasvihuoneena ja siksi tunnelma siellä on jo valmiiksi rennon rustiikki. Koristeluja suunnitellessamme totesimme aika pian, että ei ole mitään järkeä alkaa naamioida tilaa fiinimmäksi kuin mitä se on – vaan päinvastoin tehdä siitä ihana sen omilla ehdoilla. Kasvihuoneen sekalaiset puutarhakalusteet ja välineet kastelukannuista lähtien päätettiin sisällyttää sisustukseen.

Kasvihuoneessa nautittiin illallisen alkumaljat ja siellä toimitettiin myös tärkeä hääkakunleikkausrituaali. Karkki heitti yläkerran parvekemaiselta tasanteelta hääkimppunsa alas kasvihuoneessa odottavalle sinkkujen (tai naimisiin pääsyä toivovien) laumalle. (En valitettavasti saanut kimppua kiinni määrätietoisestä yrittämisestä huolimatta… syytän edelleen kipeää kättäni siitä, että tiikeriloikka ei nyt ihan luonnistunut!)


Alakerta toimi myös hengähdyspaikkana ja chillailualueena, kun yläkerran sali koki muodonmuutoksen diskoksi. Kasvihuoneeseen oli sijoitettu myös lahjapöytä, vieraskirja ja Date Night Jar, johon vieraat saivat sujauttaa parhaat deittivinkkinsä nuorelleparille.
Koristeluissa käytettiin pääasiassa tuoreita kukkia ja eläviä eukalyptuksen oksia. Kasvihuoneessa teimme kuitenkin poikkeuksen ja sekä seinän metalliverkkoon (kuuluu normaaliin sisustukseen) että tilan yli kulkeviin kaariin laitettiin Ikeasta ostettuja kangasruusuja ja -eukalyptuksia. Näin vältettiin se vaara, että hajasijoitetut kasvit nuupahtavat kesken juhlien ja saatoimme tehdä koristelut valmiiksi jo edellisenä päivänä.

Ihan itsellekin muistiin ja muille vinkiksi: mikäli koristelut ja kattaus toteutaan itse, pitää kaiken olla valmista juhlaa edeltävänä päivänä! Hääpäivälle riittää stressattavaa ja häsläystä ihan tarpeeksi muutenkin, joten tämä osuus on hyvä olla hoidettuna niin hyvissä ajoin kuin vain mahdollista.
Hääkakusta ei valitettavasti ole muita kuvia kuin puhelimella tunnelmallisessa iltavalaistuksessa napsaistuja räpsyjä. Ne toimivat aivan mainiosti muistokuvina, mutta eivät anna oikeutta kauniille kokonaisuudelle siinä määrin, että haluaisin laittaa niitä tänne julkiseksi (tuossa yllä olevassa kuvassa näkyy tosin vähän kakkuakin kyllä).
Kermanvalkoinen marsipaanipeitteinen kolmikerroksinen prinsessakakku sai kuitenkin floristin tekemät kukka-asetelmat koristuksekseen – ja täytyy kyllä sanoa, että voittivathan ne kauneudessaan Mintun astetta (tai paria-kolmea astetta) boheemimmat viritykset mennen tullen!
Yksi hyvä Ikea-vinkki on ostaa sieltä heidän edullista tylliverhoa koristelua varten. Meillä meni kahden kaaren somistukseen neljä LILL-verhoparia ja pari lisää parveketasanteen kaiteeseen. “Sesonkivaloina” tunnetut LED-lamppunauhat tyllin sekaan kiedottuina tuovat ihanaa keijukaismaista tunnelmaa.

Kaikki juhlan ihanat kyltit oli Peetun käsialaa.

Silloinkin, kun koristeluun tarkoitettuja kukka-asetelmia tilataan floristilta, on hyvä ajatella taloudellisesti. Kirkkoon suunnitellut kimput kannattaa toteuttaa niin, että ne voi napata lähteissä mukaansa ja uusiokäyttää juhlatilan koristelussa. Kukat ovat “oikeissa” kukkakaupoissa kalliimpia kuin Plantagenin kaltaisissa puutarhaputiikeissa, mutta valitsemalla sesongissa olevia kasveja, säästää helposti pitkän pennin!

Tässä nyt taisivat olla kaikki tärkeimmät koristeluun ja kattaukseen liittyvät ajatukseni & vinkit – toivottavasti niistä on iloa ja hyötyä. Mutta kylläpäs onkin mukavaa elää uudelleen kaikkia hääfiiliksiä tässä blogijuttua kirjoitellessa!

Old stuff