Day: December 19, 2012

Voiko yksi – joskin teknisesti varsin kehittynyt – lamppuhärveli muuttaa elämän?

Olen nyt testaillut kolmisen viikon ajan Philipsin Wake Up Light -herätysvaloa ja mieleni tekisi vastata, että: KYLLÄ VOI!

Tässä kokemuksiani ja ajatuksiani tuosta ihan oikeasti mullistavan ihanasta valosta. Ja aamuheräämisistä, jotka eivät muserra pientä ihmistä heti jokaisen arkipäivän starttiviivalla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jos lähdetään ihan banaaleista käytännön asioista, voin kertoa, että elämänlaatuni parani kertaheitolla ziljoona prosenttia jo pelkästään sen ansiosta, että iPhonen voi laittaa latautumaan herätysvalon telakointiasemaan. Ei enää hävöksissä olevia latureita ja sängyn väliin katoavia puhelimia! Lamppu kommunikoi saumattomasti ja kiltisti iPhonen kanssa. Oikea kellonaika ilmestyi näyttöön heti, kun laitoin puhelimen ensimmäisen kerran kiinni. Jotenkin kaikki käyttöönottorituaalit sujuivat muutenkin herätysvalon kanssa helposti ja luonnollisesti – juuri niinkuin iPhone-sukupolvi kaiken olettaakin tapahtuvan.

Philips Wake Up Light 2 2

Herätyksien asettaminen ei erotu juurikaan iPhonen omista herätyksistä noin teknisessä mielessä. Aivan hillittömän ihanaa on, että tuolla on valmiina kaikkia rauhallisia ja aidon oloisia luonnon ääniä. Olen mielistynyt eniten “Metsä”-herätysääneen. Se on melkein sama kuin “Linnunlaulu”, mutta ilman käen kukkumista. Luonnon äänien lisäksi vaihtoehtona on pari henkistä hippi-pling-plong -soundia ja halutessaan voi laittaa jonkun biisin puhelimestaan herätysääneksi.

Philips Wake Up Light 2 3

Lempeämmän herätyksen ajatus lähtee siis siitä, että elimistöä valmistellaan rauhallisesti ennen varsinaista herätystä. Wake Up Light -lamppu alkaa hitaasti kirkastua aamunsarastuksen tapaan h-hetken lähestyessä. Mielestäni on aivan täydellistä, että sekä herätyssarastuksen kestoa että valon ja äänen voimakkuutta voi säädellä juuri itselleen ja mikä tärkeintä – herätyksen ajankohtaan sopivaksi.

Tavallisina arkiaamuina, jolloin herääminen on kaikkein herkintä taidetta, olen säätänyt sarastuksen kestoksi 20 minuuttia ja valon voimakkuudeksi vain puolet maksimista, eli 10. Tämä takaa sen, että valo on todella lempeä – enkä herää sekuntiakaan liian aikaisin. Toisaalta olen jo ihan mukavasti unen ja valveen välimailla, kun ensimmäiset metsälinnut alkavat viserrellä aamulaulujaan. Myöhäisempiin herätyksiin voikin ottaa rajummat otteet, laittaa kirkkaammat valot ja kovemmat äänet.

Philips Wake Up Light 2 4

Heräämisen lisäksi Philips Wake Up Light auttaa myös lempeämpään nukahtamiseen. Valon voi laittaa himmenemään nukkumaan mennessä ja halutessaan voi kuunnella vielä musiikkia. Näidenkin pituutta ja voimakkuutta voi säätää. Itselläni nukutusjakso on viisi minuuttia ja valon lähtötasokin jo hyvin himmeä, muistaakseni seiska. Jo tässä lyhyessä ajassa nukatamisvalosta on tullut rakas ja rauhoittava rutiini. Laitan iPhonen telakkaan, jolloin nukutusvaihe alkaa, rasvaan käteni ja kaivaudun peiton alle. Mmmm – ihan alkoi nukuttaa pelkästään tuon ajatteleminen! Haha!

Philips Wake Up Light 2 5

Sisäistä tilastonörttiäni ilahduttaa suunnattomasti, että tuon kanssa voi ottaa käyttöön aamuherätyksen jälkeen esitettävät kysymykset. Kysymykset käsittelevät omaa kokemusta unen laadusta ja heräämisen helppoudesta. Viimeisenä on vielä vapaatekstikohta, johon voi kirjata muutamalla sanalla muut mainitsemisen arvoiset asiat, kissan hajottaman maljakon siivouksen aiheuttaman katkoksen yöunessa, harvinaisen mukavan unen tai muut merkittävät jutut. Itse vastailen kysymyksiin vähän fiiliksen mukaan. Jokatapauksessa tilastot saa kuitenkin nukkumaanmenoajoista, yöunien pituudesta ja aamutorkutuksen kestosta.

Philips Wake Up Light 2 6

Kyllä, tiedostan ihan mainiosti, että tämä testiarvio kuullostaa vähän liiankin positiiviselta ollakseen totta, mutta olen ollut ihan oikeasti todella mielettömän tyytyväinen tuohon vehkeeseen! Kaiken edellä kerrotun lisäksi se on mielestäni ihan kivan näköinen esine (vanhaan yölamppuuni verrattuna suorastaan design-valio!), lampusta tulee miellyttävä pehmeä valo, joka valaisee kivasti ja hyvin luonnollisen oloisesti. Se toimii erinomaisesti lukuvalona ja on tosi helppokäyttöinen.

Tietty tein kaikkeni keksiäkseni myös negatiivista sanottavaa – tässä siis kritiikkini: Philips Wake Up Light ei poista luonteeseen iskostunutta tarvetta torkuttamiseen. Joinain aamuina oikein ihmettelen, että miksi pitää torkuttaa ja vetelehtiä sängyssä, vaikka olen aivan täysin hereillä ja tietoinen siitä, että vetkuttelu tietää vain välittömästi lisääntyvää kiirettä. Herätysvalon torkuttaminen onnistuu vielä kaiken lisäksi tosi helposti. Onko se nyt sitten miinusta vai plussaa?

Toinen miinus tulee valon säätönappuloista, jotka on sijoitettu diskreetisti lampun yläreunaan. Niitä ei tarvita muuta kuin silloin, kun lamppua käytetään ihan vaan lamppuna. Säätönappulat ovat sen verran pienet ja huomaamattomat, että niiden käyttäminen tulipalokiireessä (=aina) käy vähän keskittymiskyvyn päälle.

Suurin miinuspuoli on kuitenkin se, että herätysvaloon ei ole asennettu mitään lisätoimintoa, joka sulkisi tietokoneen ja pakottaisi punkkaan ihmisten aikoihin…

Mikäli helpommat aamuherätykset kiinnostavat, kannattaa käydä Philips Wake Up Light -brändisivulla osallistumassa arvontaan. Kisa on käynnissä 15.1. asti ja palkintona on juuri tuo samainen lamppumalli, joka minullakin on ollut koekäytössä.

Oletteko huomanneet, miten Indiedaysin etusivu on nykyään hieno!? Itse klikkailen yleensä suoraan seurailemiini blogeihin, joten etusivulla tulee käytyä aika harvoin. Uusi layout ja toiminnallisuus tekee kuitenkin blogien seuraamisen – ja etenkin uusien blogien löytämisen aivan fantastisen helpoksi.

Etusivu uusiks 1

Isot ja selkeät näyttökuvat esittelevät kunkin Indiedays-blogin tuoreimman postauksen. Mouse-over, eli hiiren vieminen halutun juttukuvan päälle, tuo esiin linkit, joiden avulla joko juttuun tai blogiin pääsee yhdellä klikkauksella. Tosi kätevää! Kaiken lisäksi aktiivinen nappula on punainen, joten ei todellakaan tarvitse ihmetellä, mitä tässä nyt voisi tehdä.

Sivupalstalta löytyvät Top Picks -postaukset ja Kuumimmat samalta paikalta kuin ennenkin, mutta selkeämpänä ja isompien kuvien kanssa.

Etusivu uusiks 2

Etusivun blogijuttugalleria suorastaan houkuttelee klikkailemaan blogeihin, jotka eivät normaalisti kuulu lukulistalle. Siispä pieni varoituksen sana: tuonne ei kannata eksyä, jos tarkoitus olisi esimerkiksi mennä ajoissa nukkumaan, saada aikaiseksi jokin tylsääkin tylsempi raportti tai tehdä jotain muuta hyödyllistä. Sitä nimittäin huomaa hyvin äkkiä tolkuttavansa itselleen: vielä, vielä tämä yksi blogi, sitten laitan koneen kiinni ja… – ja yhtäkkiä onkin parituntinen vierähtänyt ihan tuosta vaan!

Etusivu uusiks 3

Ylimpänä etusivulla keikkuvat mielenkiintoiset bloginostot. Tuo on aivan loistava juttu ainakin kaltaiselleni “sekakäyttäjälle”. Monta monituista juttua olisi mennyt ohi vain siksi, että loistava postaus on ilmestynyt sellaisessa blogissa, jota en lue säännöllisesti – tai onhan sitä aina joskus (lue: ihan liian usein!) niin paljon tekemistä, että lempparitkin jäävät vähemmälle huomiolle. Onneksi Indiedaysin loistava toimitus poimii rusinat pullasta meidän kaikkien nautittavaksi!

Etusivu uusiks 4

Kaikki Indiedaysin blogit löytyy kätevästi yhden valikon takaa. Tuo on tosi kätevä, kun etsii jotain tiettyä blogia, muttei jaksa alkaa arpoa, että mikähän se osoite nyt sitten oikein olikaan.

Etusivu uusiks 5

Yläreunan navigoinnista löytyy blogien lisäksi myös käytetyt pääkategoriat. Itselläni on näistä ollut käytössä yksi ylitse muiden. Uskokaa tai älkää, mutta se on RUOKA. Nyt kun olen pitänyt käynnissä henkilökohtaista kokkikouluani Peetun maailmalle lähdön jälkeen, olen huomannut, että harva keittokirja on yhtä houkutteleva ja puhtaasti hyvä kuin kiva ruokajuttu blogissa. Bonuksena vielä kaiken lisäksi se, että bloggarille voi esittää niitä (tyhmiäkin) tarkentavia kysymyksiä, joita meillä vasta-alkajilla “aina toisinaan” saattaa olla.

Kannattaa siis tosiaankin tutustua uudistuneeseen Indiedays-etusivustoon ja kaikkiin sen tarjoamiin mahdollisuuksiin!

Old stuff