2 – Recovering Sense of Identity

Toinen The Artist Way -viikko starttaa tänään, mutta tsekataas ensin, miten ensimmäinen viikko meni. (Sorry muuten, että olen myöhässä sovitusta klo 18.00 tapaamisesta. Piti käydä hammaslääkärillä töitten jälkeen…)

Aamusivut

Monenako päivänä kirjoitit ja miltä se tuntui?

Tavoite on kirjoittaa sivut kaikkina seitsemänä päivänä, vaikka se tuntuisi miten turhalta tai hölmöltä tahansa. Kirjoittaminen sinänsä toimii henkisenä treeninä – vähän niinkuin lenkillä käyminen toimii fyysisenä ja senhän nyt kaikki tietää, että treenissä säännöllisyys palkitsee!

Itse onnistuin missaamaan aamusivut kahtena päivänä. Ensimmäisenä päivänä huomasin vasta bussissa (kirjoitan sivut työmatkalla, koska herään muutenkin niin aikaisin), että vihko oli jäänyt kotiin. Lauantaina muistin vasta myöhään iltapäivällä, että ainiinjustjoo… Kuvittelin, että kirjoittaminen olisi ollut mulle helppo rutiini, kun tein sitä kuitenkin koko viime syksyn, mutta näköjään tavat unohtuvat aika nopsaan.

Kirjoittaminen tuntui hyvältä, vaikka kyllä tosiaankin tuntuu, että jauhan ja jauhan tismalleen samoja asioita aamusta toiseen. No, tekstiä ei pidä analysoida ja ajattelenkin, että tuo kirjoittaminen vapauttaa kovalevytilaa aivoista.

Taiteilijatreffit

Miten ensimmäiset treffit onnistui? Löytyikö tapaamiselle aikaa? Tuntuiko mukavalta vai hölmöltä?

Yllättävän vaikeita nämä treffit, vaikka kirjassa painotetaan moneen kertaan, että ne ovat aivan välttämätön osa koko tätä itsensälöytämisprosessia. Kaikenlaisia suunnitelmia kyllä oli, mutta lopulta päädyin napsaisemaan pienen hetken siihen, että tein haaveilusuunnitelmia meidän terassin uudelleen sisustamisesta. Rakastan viettää aikaa ulkona heti, kun on vaan vähänkään tarpeeksi lämmintä… Suunnitteleminen tuntui kivalta, vaikka tiedänkin, että mahdollisuus kaiken toteuttamiseen on aika minimaalinen. Mutta ehkä jotain?

Tehtävät

Teitkö viime viikon tehtävät? Miltä se tuntui? Oliko jokin tehtävä erityisen hankala?

Itse tein tehtävät ja huomasin, että viime syksynä käymäni kurssi vaikuttaa vielä takaraivossa. On hankala assosioida vapaasti, kun samojen teemojen kimpussa pyöritään koko kurssin ajan ja niitä prosessoidaan pidemmälle. Toisaalta ajattelin, että ei se haittaa, vaikka tavallaan jatkaisin siitä mihin jäin. Ajattelin kyllä asettaa tälle viikolle itselleni tavoitteeksi, että pyrin tekemään tehtäviä enemmän “puhtaalta pöydältä”. Ehkä aamusivujenkin kirjoittaminen auttaa tässä.

Kakkosviikon tavoitteena on vahvistaa omaa identiteettiä, erottaa ympäristön odotukset ja itse asettamamme paineet siitä, mitä todellisuudessa pidämme tärkeänä ja mikä on meille hyväksi. Miten usein sitä onkaan ajatellut tekevänsä jotain kivaa ja – hui kauhistus – jotain mikä ei ole välittömästi hyödyllistä, mutta sitten tulee ystävä, puoliso, lapsi, vanhempi, pomo tms. ja esittää viattomalta tuntuvan toiveen, että käyttäisimmekin tuon itselle varatun ajan johonkin tärkeämpään. Tottakai työaikana pitää tehdä töitä ja aikuisen elämä on täynnä muitakin velvollisuuksia – se on selvä asia, eikä kukaan sitä kritisoikaan. Mutta että myös se yksi ainokainen tunti kaikista viikon 168:sta tunnista, joka on varattu ihan omaan käyttöön – pitääkö siitäkin luopua, jonkun muun – sitä muka paremmin tarvitsevan – hyväksi?

Tällä viikolla opetellaan asettamaan rajoja ja pitämään omia tarpeita yhtä tärkeinä kuin muidenkin. Aina ei ole pakko olla valmis joustamaan, mutta kannattaa myös kiinnittää huomio niihin tilanteisiin, kun itse on valmis luopumaan omista suunnitelmistaan toisen hyväksi. Se on nimittäin myös oiva pakokeino, täydellisen pitävä tekosyy olla heittäytymättä itsensä löytämisen tielle. “Kyllähän minä, mutta kun on niin paljon töissä”, “kyllähän minä, mutta kun ei tässä ole ikinä aikaa, kotitöihin menee kaikki joutilas aika”, “kyllähän minä, mutta kun talon, kotieläinten, lasten, vanhempien, taloyhdistyksen, ylitöiden… hoitamiseen menee kaikki vapaa-aika”. Kukaan ei väitä, etteikö nämä olisi myös niitä ihan oikeita syitä, miksi viikon 168:sta tunnista ei löydy edes sitä yhtä ainokaista itselle, mutta kannattaa olla rehellinen itselleen.

Samoja “yleisesti hyväksyttyjä” syitä on niin helppo käyttää myös pakokeinona. “Kunnon ihmisten syyt” toimivat samaan tyyliin tekosyynä itsensä löytämisen välttelylle kuin ihan fyysiselle lenkille lähtemisen esteenä. Kukapa ei haluaisi tietää ja tunnistaa kuka on ja mitä haluaa – ihan samalla tavalla kuin varmasti jokainen haluaisi olla fyysisesti hyvässä kunnossa. Kumpaakaan näistä ei saavuteta ilman työtä ja sille omistettua aikaa, mikä saattaa kuullostaa vaivalloiselta. Helpompi keksiä syitä kuin ottaa sitä kuuluisaa härkää sarvista.

 

Tehtävä 1:

Lue kaikki viime viikolla kirjoittamasi affirmaatiot (itsekehut) läpi jokaisena aamuna ja jokaisena iltana. Kiinnitä erityistä painoa niihin affirmaatioihin, jotka kirjoitit omien huonojen puoliesi listan perusteella.

Tehtävä 2:

MIhin kaikki aika menee? Kirjoita lista viidestä asiasta, mihin käytit eniten aikaa tällä viikolla. Kuinka suuri osa näistä oli sellaisia, joita halusit tai oli pakko tehdä? Miten paljon aikaa käytit muiden auttamiseen? Miten paljon uhrasit omiin juttuihisi ajateltua aikaa muille?

Tehtävä 3:

Kirjoita lista kahdestakymmenestä eri asiasta, joita olet joskus tykännyt tehdä (rullaluistelu, leipominen, naruhyppely, runojen lukeminen, rakastelu, saven valaminen, sukeltaminen etc..). Milloin olet tehnyt näitä asioita? Kirjoita päivämäärä jokaisen jutun perään – ja juu, on ihan normaalia, että joistakin on saattanut kulua vuosikausia. Säästä lista – se toimii erinomaisena lähteenä mahtavien taiteilijatreffien suunnittelulle!

Tehtävä 4:

Valitse edelliseltä listalta kaksi asiaa, jotka toteutat tällä viikolla taiteilijatreffien ohella. Tässä on tarkoitus opetella käyttämään “itsekkäästi” hyväksi päiväohjelmaan yllättäen ilmaantuvia pikkuisia aukkoja. Onko ystäväsi vartin myöhässä tapaamiselta? Käytä aika hyödyksi ja livahda sisään kirjakauppaan ja ihastele kaikkia hienoja mustavalkoisia postikortteja niinkuin saatoit tehdä joskus 12 vuotiaana. Tärkeintä on fiilis, että olet oman aikasi valtija, etkä muiden suunnitelmien mukana ajelehtiva ajopuu.

Tehtävä 5: 

Viime viikolla kirjoitimme 5 haave/toiveammattia tai kuvitteellista elämää. Tällä viikolla kirjoitetaan viisi lisää. Katso listaa “sillä silmällä” – olisko siellä jotain, mitä voisit toteuttaa vähän pienemmässä skaalassa? Haluatko olla astronautti? Mitä jos kävisit visiitillä jossain observatoriossa?

Tehtävä 6:

Kirjoita lista kymmenestä asiasta, jotka haluaisit muuttaa elämässäsi. Asiat voivat olla miten pieniä tahansa (haluaisin tuoreita kukkia ruokapöytään, haluaisin juoda aamukahvini pinkistä mukista), miten suuria tahansa (haluaisin, että kotini olisi meren rannalla, haluaisin vaihtaa työpaikkaa) tai ihan mahdottomia (haluaisin, että meillä olisi aina siistiä, haluaisin tavata Marilynin). Aloita jokainen kymmenen lausetta sanoilla “haluaisin…”.

Tehtävä 7:

Valitse yksi edellisen listan “pienistä” asioista ja ota se yhdeksi tämän viikon tavoitteistasi.

Tehtävä 8:

Toteuta se nyt.

Tällä viikolla jatketaan edelleen aamusivujen kirjoittamista. Kannattaa muistaa, että niinä aamuina, kun kirjoittaminen tuntuu erityisen tylsältä, turhalta tai hankalalta – silloin niitä tarvitsee eniten! Muista myös merkata kalenteriin taiteilijatreffit. Yritä keksiä jotain mikä tuntuu kivalta ja hauskalta – taiteilijatreffeistä ei missään tapauksessa saa tulla yksi suorittamisen muoto. Parempi mennä metsään syömään suklaata kannon nokkaan iloisella mielellä kuin puoliväkisin taidenäyttelyyn, vaikka näyttely kuullostaisikin paljon paremmalta paikalta itsensä löytämiseen. Ainakin näin aluksi voi olla parempi, ettei paljoa huutele kylillä taiteilijatreffeistään. Hyvää tarkoittavat ystävät ja tutut voivat helposti pilata ilon neuvoillaan. Kannattaa muistaa, että sisäinen taiteilija on lapsi – ja kuka lapsi nyt haluaisi, että joku muka paremmin tietävä tulisi besserwisseröimään ja kertomaan, mikä on oikeasti kehittävää ja hauskaa.

Tsemppiä tokalle viikolle! Ens tiistaina tavataan taas normaaliin aikaan – eli kuudelta.

Edelliset The Artist Way – postaukset löytyy täältä.

8 Comments

  1. sokeri

    Kirjoitin aamusivut kuutena aamuna. Yhtenä aamuna sivut jäivät kirjoittamatta koska torkutin herätyskelloani liian pitkään ja melkein jo myöhästyin bussistani. Kirjoittamiseen on tullut jo tietynlainen rutiini. Minusta myös tuntuu, että toistan samoja asioita päivästä toiseen, mutta väliäkö sillä kun kirjoittamisesta tulee hyvä olo.

    Taiteilijatreffeillä kävin lelukaupassa leikkimässä soittorasioilla ja kaleidoskoopeilla. Ostin soittorasian, joka soittaa kappaletta Moon River elokuvasta Aamiainen Tiffanyllä. Minulla on ongelma näiden taiteilijatreffien kanssa. Työskentelen näet lasten kanssa ja monet kirjassa kuvatut lapsenomaiset taiteilijatreffit ovat minulle tuttuja. Olen tänäänkin leikkinyt lohikäärmettä, rakentanut pesän tiikereille ja kahlannut kuralätäköissä. Ja hauskaa oli. 🙂 Ajattelenkin kaipaavani ihan jotain muuta, en vain tiedä mitä…

    Reply
    • Minttu

      Ehkä kaipaat tosiaan ihan jotain muuta kuin leikkimistä… Miten olisi ihanalta tuoksuva vaahtokylpy omassa rauhassa kirjan tai lehden kanssa? Tai kiertely jossain taidenäyttelyssä (voisin kuvitella, että jo pelkästään se hiljaisuus olisi muutosta normaaliin arkeesi – mutta toisaalta kaikkihan eivät kaipaa hiljaisuutta)? Tai jotain ihan pöhköä (siis minun mielestäni “harmitonta-mutta-kivaa”-tyyppistä pöhköä), kuten vedonlyönti raveissa.. Mutta tosiaan, sinä et ehkä kaipaa varsinaisesti perinteistä leikkimistä, kuten niin monet meistä, jotka kuluttaa päivänsä tavallisissa toimistohommissa. Oletko miettinyt niitä vaihtoehtoisia elämä/työura -tehtäviä? Niiden avulla voisi varmasti kehitellä sinun sisäiselle lapsellesi jotain “aikuis-kivaa”. 🙂

      Reply
  2. Merja

    Minun täytyy tunnustaa, etten ole päässyt edes alkuun. En ole kirjoittanut aamusivuja, en ole käynyt taiteilijatreffeillä enkä ole tehnyt tehtäviä. Kun nyt sain tämän tunnustuksen pois sydämeltäni, voin kertoa että aloitan kurssin lauantaina ;-D.

    Kirjoitin 2010 keväällä aamusivuja noin kolmen kuukauden ajan ja kun nyt luin sen mitä silloin kirjoitin, huomasin myös että olin kirjoittanut samoja asioita yhä uudelleen ja uudelleen. Ja pahoin pelkään, että nyt aloitettuani aamusivut, jauhan edelleen samoja asioita ;-D.

    Reply
    • Minttu

      Mukaan ehtii aivan mainiosti vähän myöhemminkin – eihän tämä nyt muutamasta päivästä ole kiinni!

      Mutta kyllä tuo aamusivujen kirjoittaminen on aika karua puuhaa. Jotenkin kuvittelin “kehittyneeni ihmisenä” viime syksyn prosessin jälkeen, mutta aivan samoja asioita jauhan näköjään aamusta toiseen. Ei tunnu kovin kivalta, mutta yritän noiden affirmaatioiden avulla saada positiivista ajattelua vauhtiin. Ja muuttuminen ja kasvaminen on aina vaikeaa… Uskon silti lujasti, että “kissan nostaminen pöydälle” eli asioiden jauhaminen aamusivuilla kuitenkin lopulta johtaa jonkinlaiseen parempaan kehitykseen.

      Tsemppiä sullekin – sitä tässä tarvitaan! 🙂

      Reply
  3. Niina

    Hävettää tunnustaa myös, että ajatuksen tasolle on kurssi jäänyt. Tenttikausi päällä ja koko ajan kiire. Toisaalta koskaan ei pitäisi olla liian kiire “etsiä itseään”. Tuntuu että opintojen tässä vaiheessa elämä on liikaa suorittamista ja odottamista että pääsee illalla nukkumaan.

    Kiire ei kuitenkaan tule helpottamaan, joten pitäisi varmaan vain napsaista se aika jostain ja ottaa osaa kurssiin. Hyvä puoli on kuitenkin, että kurssi tulee varmaan pysymään blogissa kauan (toivottavasti) joten jos aloitankin kolmen viikon päästä kun viimeisetkin tentit on takana, niin voin käydä juttuja läpi vähän jälkijunassa. Siksi en tällä hetkellä luekaan kuin postausten viimeiset osat -en halua tietää ennakkoon mitä tuleman pitää 🙂

    Reply
    • Minttu

      No eihän siinä mitään häpeämistä ole! Mutta tosiaan aika harvoin sitä aikaa itsensä kehittämiseen vain ilmaantuu jostain. Tai ei ainkaan itselleni. Kaikki aika tuntuu olevan jostain muusta pois, mutta nyt olen päättänyt tehdä sellaisen valinnan, että pikkuisen itsekkäästi omistan aikaa myös tälle löytöretkelle. Uskon, että tähän käytetty aika maksaa itsensä takaisin kyllä…

      Kaikki tähän liittyvät postaukset jäävät blogiin ja löytyvät The Artist Way -tagin alta (http://go4itvol2.indiedays.com/tag/the-artist-way/), joten voit aivan mainiosti aloitella, kun sinulle parhaiten sopii. Luen myös kaikki vanhoihin postauksiin tulleet kommentit ja kysymykset – eli vastailen ja keskustelen mielelläni myös muiden kuin kaikkein uusimpien postausten kommenttiboksissa!

      Reply
  4. Nita

    Hei Minttu,

    Opiskelen toista vuotta teollista muotoilua Alankomaissa ja mulla on tällä hetkellä paha identiteettikriisi menossa. Linjamme perustuu ‘competency centered’ oppimiseen (meillä ei ole luentoja eikä tenttejä), ja koska sisäistetyn tiedon syvyys (depth) on susta omasta itsestä kiinni, on raja sun oman itsesi ja muotoilijan identiteetin välillä kovin häilyvä. Tottakai tämä tekee meistä erilaisia ja ainutlaatuisia muotoilijoina, koska olemmehan niitä ihmisinäkin. Mutta kuten sanoin, koen olevani kovin hukassa, millä on suuri vaikutus kykyyni työskennellä ja näin ollen saavuttaa (liian suuria) tavoitteitani. Olen käynyt useita keskusteluita opinto-ohjaajan, omaohjaajan sekä psykologin kanssa, ja lopputulos on sama – mun täytyy keskittyä omaan itseeni ja löytää ne syyt jotka aiheuttavat tämän blokin, eikä vaan ‘juosta karkuun’.

    Tämän aamun keskustelun jälkeen muistin sun postauksen The Artist Way -kurssista ja olikin hassua että olit juuri kirjoittanut aiheesta lisää. Surffailin heti etsimään kirjaa Amazonista ja törmäsinkin itse opukseen sekä tehtäväkirjaan. Onko sulla itselläsi molemmat vai perustuiko teidän luentomateriaali tuohon tehtäväkirjaan?

    (Olipa hankala saada ajatukset sanoiksi suomeksi!)

    Reply
    • Minttu

      Hei Nita!

      Kuullostaa siltä, että tämä “kurssi” on jotakin, mitä todellakin saatat tarvita. Blogiin tulee kuitenkin vain yhteenveto ja lyhyt esittely kunkin viikon fokus-alueesta sekä lisäksi suurin osa (mutta ei kaikki…) tehtävistä.

      Itselläni on vain tuo peruskirja “The Artist Way”. Se kannattaa hankkia ensimmäisenä ja edetä tosiaan viikko kerrallaan kaikki tehtävät tehden. Nopeampaa ei kannata edetä, vaikka olisi kuinka innoissaan. Suuri osa työstä on alitajuista ja siihen tarvitaan aikaa. Mielestäni tehtäväkirjan voi hankkia sitten myöhemmin, jos siltä tuntuu, koska itse kirjassa on varsin runsaasti tehtäviä ja niiden tekeminen laittaa sisäiset prosessit tehokkaasti liikkeelle.

      Tsemppiä ja voimia sulle – kyllä ne blockit siitä aukeavat, kunhan opit (kirjan ja kurssin avustamana kenties…), että kukaan ei tee ensimmäisenä mestariteostaan!

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *