Nyt on kyllä ihan pakko päästä eteenpäin lopputyö kanssa. En tajua, miten päivät vaan hupenee jonnekin – yhtäkkiä on taas ilta ja mitään ei ole tullut tehtyä…
Olin maanantaina tapaamassa lopputyöni ohjaajaa, Patrik Steornia. Olin vähän toiveikas, että saisin positiivista palautetta tekemistäni kuva-analyyseistä jne. No, kyllähän hän tsemppasi omaan iki-positiiviseen tyyliinsä, mutta sain samalla aika ankaraa kritiikkiä. Teksti ei kuulemma vastaa kysymyksenastettelua ja kysymyksenasettelu on epäselvä (mikä ehkä selittää sen, miksi teksti ei vastaa sitä…). Lisäksi olen sotkenut tutkimusmateriaalin ja analyysin…
Lopputyöni perushypoteesi on, että uudet teknologiat ja materiaalit tulevat käyttömuotiin sporttimuodin kautta (työotsikko tällä hetkellä: Sportswear – The Link Between Fashion and Technology..). Eli ensin kehitetään teknisiä materiaaleja ja muita ratkaisuja (vempaimia tyyliin ”wearable computing”) vaativiin tarpeisiin (armeija, avaruusvarusteet, poliisien ym. suojavarusteet sekä lääketieteelliset ratkaisut) ja sitten vähitellen niistä kehitetään kuluttajamarkkinoille sopivia versioita. Useimmiten sisääntuloväylä kuluttajamarkkinoille on – ainakin tämän mun teoriani mukaan – urheiluvaatesegmentin kautta.
Olen ajatellut perustella hypoteesin siten, että kuvia, webbisivuja ja urheiluvaateputiikkeja analysoimalla osoitan, että urheiluvaatetuksessa – ja vielä tarkemmin sanottuna juoksuvaatteissa – on löydettävissä samoja muotimekanismeja (the Fashion System) kuin muussakin muodissa. Jotta voisin perustella, miten juoksumuoti puolestaan vaikuttaa normaaliin käyttömuotiin, olen kehittämässä ”terveyspyramidia” Georg Simmelin luokkayhteiskuntaan perustuvan trickle-down –teorian pohjalta…
Mitä hyötyä tästä kaikesta olisi tarkoitus olla? Alunperin kunnianhimoinen ajatukseni oli, että jos ja kun voidaan löytää syitä/perusteita siihen, miten teknologisesta näkökulmasta katsoen uudet ratkaisut ”vuotavat” käyttömuotiin päästään askel lähemmäksi viisastenkiveä ”miten muoti syntyy”. Ei ihme, jos kuullostaa vähän himmeältä.
Lisäksi Patrik mainitsi moneen kertaan, että tekstin englanninkieli on …hmh… surkeaa. Tarvitsisin siis ilmeisesti jonkun englantia taitavan haamukirjoittajan.
– Onko vapaaehtoisia???
Kuva: Adidas
5 Comments
Minkä laajuisesta projektista on kyse? Ja mitä kaikkea tuo ‘haamukirjoitus’ sisältäisi?
No siis itse lopputyö on noin 40 sivua ja teksti pitäisi korjata… Ei nyt kai sentään ihan oikeasti haamukirjoittaa, mutta taidan kyllä tarvita hiukan (lue: aika paljon) apua oikeinkirjoituksessa.
Mitään valtavaa palkkiota mulla ei valitettavasti ole mahdollisuus maksaa…
Hej,
Suositeltavaahan olisi tarkistuttaa natiivila, mutta se harvoin on mahdolista.
Kun itse kirjoitin lopputyöni, niin tarkistutin sen kielenopiskelijalla. Kyseisen kielen opiskelijat yleensä hanskaavat homman, ja tekevät homman halpaan hintaan. Osaavat yleensä aina ihan oikeasti kielen oikeinkirjoituksen yms. Vaikka puhuisikin/osaisi kieltä hyvin, kirjoittaminen saati sen korjaaminen o ihan eri juttu, etenkin kun puhutaan tieteellisestä tekstistä, jolla ainakin kai pitäisi olla jonkinmoista tiettyä tyyliä.
Toivottavasti löydät jonkun hyvän ratkaisun, tsemppiä työnalmiiksi saamiseen!
-H
Työhypoteesinasi on siis “uudet teknologiat ja materiaalit tulevat käyttömuotiin sporttimuodin kautta” ja haluat osoittaa, “miten teknologisesta näkökulmasta katsoen uudet ratkaisut ”vuotavat” käyttömuotiin”. Tarkoitatko siis, että materiaaliteknologiset innovaatiot näkyvät jotenkin myös muodissa? Tarkoitatko tällä urheilumuotia vai ihan arkisiakin vaatteita? Mitä esimerkkejä tästä voit antaa?
Aihe on kiinnostava ja pistin sinulle ihan mailia, notten tuki tätä kommentointipalstaa…
H: Kiitos vinkistä!
Hely: Joo – siis mun ajatus on, että mm. uudet materiaalit kuten esim. microfiber (mitä sitten onkaan suomeksi..),joka oli ensin avaruustekhologian käyttöön kehitetty kuitu, esiteltiin kuluttajamarkkinoille urheiluvaatesegmentissä ja sitä kautta sen käyttö on levinnyt muuhun käyttömuotiin ja jopa haute coutureen.
Kiitos muuten mailistasi!! Paljon hyviä kysymyksiä ja kommentteja, jotka auttavat eteenpäin. Patrikin näkemys materiaalin keräämiseen ja analyysiin on ollut, että sen voi tehdä parhaaksi katsomallaan tavalla, kunhan se on dokumentoitu ja tukee teoriaa..
Täytyypä tutustua Pantzariin – muutokset kuluttamisessa olisi hyvä lisä kokonaisuuteen. Ilman kulutusta kun ei ole muotia..