Silkin hoito

Silkki on ehdottomasti yksi ihanimmista materiaaleista, mitä on olemassa. Mikään muu materiaali ei laskeudu yhtä kauniisti, hohda ja imartele kantajaansa kuin aito silkki. Kaiken lisäksi silkki on sisältämänsä serisiinin ansiosta hyväksi kuivalle ja atooppiselle iholle. Onneksi nykyään on tarjolla silkkivaatteita suhteellisen järkevällä hinnalla, joten muutkin kuin aateliset voivat nauttia tästä ylellisestä materiaalista.

Usein kuulee puhuttavan, että silkki on vaikeahoitoinen ja kovin herkkä materiaali. Se pitää osittain paikkansakin, mutta muutaman hyvän vinkin avulla silkkivaatteiden hoito on helppoa.

Pesu

Silkki on hiukan villan kaltainen, sillä molemmat puhdistuvat tehokkaasti ihan vain raikkaassa ilmassa tuulettamalla. Pesussa kannattaa tietenkin ensisijaisesti noudattaa tekstiilissä olevia pesuohjeita. Yleensä silkki kestää hyvin vesipesun. Poikkeuksena on juhlakankaat, joihin on ommeltu helmiä, metallilankaa, paljetteja tms. Samoin paksummat raakasilkit sekä thai-, duppion- ja tussahsilkki nimillä markkinoidut silkkimateriaalit kannattaa pesettää pesulassa.

Vesipesun kestävät silkkitekstiilit voi yleensä pestä koneessa. Koska silkin vetolujuus märkänä on erittäin heikko (hassua sinänsä, koska kuivana se on yksi kestävimmistä materiaaleista…), laitan aina omat silkkivetimeni pesupussiin, jotta mekaaninen rasitus ja mahdollinen kietoutuminen muihin vaatteisiin estyisi. Silkki päästää myös lujasti väriä myös myöhemmissä pesuissa, joten kannattaa olla tarkkana, mitä koneeseen iskee samanaikaisesti.
Koska silkki on eläinkuitu ja koostuu pääasiassa proteiinista, pitäisi pesuaineen olla sellaista, joka ei sisällä entsyymejä. Kaikki tavallisimmat pesuaineet yleensä sisältävät entsyymejä (erityisesti nestemäiset pesuaineet), kannattaa olla hiukan tarkkana, minkä pesuaineen valitsee. Entsyymit nimittäin “syövät” vähitellen rakkaan silkkivaatteen, minkä huomaa ensimmäisenä hapertuvista saumoista…
Varo tätä
Silkin värinpitävyys on aika heikko, mikä tarkoittaa siis, että värit lähtevät helposti, jos ei ole varovainen. Kemikaalit, kuten hiuslakka, hajuvesi ja deodorantti aiheuttavat helposti muutoksia silkkikankaan väreissä. Auringonvalo haalistaa ja hapertaa silkkitekstiilejä nopeasti. Kannattaa siis varoa ripustamasta lempipaitaa tuulettumaan auringonpaisteeseen. Silkkituotteiden silittämisen yhteydessä ei lisäkosteutta kannata suihkutella, sillä riskinä on, että vesipisaroista jää länttejä, joiden poistaminen on lähes mahdotonta.

Ihan yltiöpäiseen varovaisuuteen ei kuitenkaan ole syytä. Joskus noin ziljoona vuotta sitten, kun Minttu oli töissä TTT:n puvustamossa, siellä ommeltiin lähes kaikki vaatteet silkistä, koska se on niin kestävää (ja kaunista tietty!!). Näytelmävaatteet pestiin jokaikisen näytöksen jälkeen 60 asteessa koneessa ja hyvin kestivät. Ohjelmistossa oli tuolloin mm. kassamagneetti Herrat Pitävät Vaaleaveriköistä.

Lue lisää silkistä: A Brief History of Silk

4 Comments

  1. secretary

    Hauskaa että kirjoitit silkistä juuri nyt. Kävin nimittäin äskettäin Namibiassa ja ostin maailman ihanimman raakasilkkihuivin, ensimmäisen silkkisen asian elämässäni. Tämä tietopaketti tuli siis tarpeeseen. Sen verran olen perehtynyt itsekin, että sain kuulla Marseille-saippuan olevan oiva pesuaine silkille. Mainitsen siltä varalta, että joku muukin miettii mitä voisi käyttää.

    Kiitos näistä hoito-oppaista ylipäätään, niistä on ollut paljon hyötyä.

    Reply
  2. Minttu

    Secretary: Tosi kiva, kuulla, että jutuista on hyötyä! Tosiaan Marseille-saippua toimii erinomaisesti käsinpesussa.

    Reply
  3. Kirsi

    Hei,

    Hyviä ohjeita kaikille. Muistakaa, että konepesuun on erikseen silkille ja villalle tarkoitettuja nestemäisiä pesuaineita. Eli pesua kestävät silkkivaatteet voi aivan huoletta pestä koneessa hienopesuohjelmalla. T. finnsilk

    Reply
    • Minttu

      Juuri näin – oikea (entsyymitön) pesuaine on tärkeä muistaa!

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *