Perhejuhlat ja pukeutumiskoodit

Tänään iltapäivällä meillä on ohjelmassa kaavojen ja mahdollisesti jo kankaankin etsiminen Peetun rippijuhlamekkoa varten. Kevään aikana on vähitellen muotoutunut käsitys, minkä tyylinen unelmien asun tulisi olla. Kaikkein tärkeintä on tietenkin, että Peetu itse on tyytyväinen ja tuntee olonsa hienoksi ja upeaksi mekossaan. Toisaalta perhejuhlissa on monia kirjoittamattomia sääntöjä ja tapoja, jotka kannattaa ottaa huomioon. Kaikkia kirjoittamattomia sääntöjä ei luonnollisestikaan ole pakko noudattaa, mutta jos rikkoo sääntöjä, on mukavampi olo, kun sen on tehnyt tietoisesti eikä vahingossa.

Kutsukorttien koodikieli

Viime vuosikymmenen hääbuumi perusteellisine valmisteluineen ja tarkoin ohjattuine koreografioineen on varmasti yksi syy, miksi virallisten pukukoodien ilmoittaminen kutsukorteissa on lisääntynyt valtavasti. Perusteellista tietoa pukukoodien merkityksestä ja miten niitä tulisi tulkita löytyy esimerkiksi:

Wikipedian pukeutumisohje

Rippijuhlat

Rippijuhlat ovat kirkollinen juhla ja vanhan perinteen mukaisesti nuoren ensimmäinen virallinen askel matkalla aikuisuuteen. Esim. Peetun mummun ikäiset saivat alkaa käydä tansseissa vasta riparin jälkeen.

Aikoinaan oli tapana, että rippilapset pukeutuivat valkoisiin asuihin ja yhä tuntuu valkoinen tai vaaleat sävyt olevan monen ykkösvalinta. Sinänsä juhla-asuun ei liity suuria vaatimuksia, sillä kirkossa puku on valkoisen kaavun, alban, alla. Asun tulisi olla juhlava ja suhteellisen hillitty eli ei liian lyhyt, läpinäkyvä tai avonainen. Vaaleat sävyt sopivat tapahtuman luonteeseen sekä tytöille että pojille. Festariasut ovat eri juttu.

Kenkien tulee olla siistit ja juhlavat, sillä ne näkyvät alban alta. Ei lenkkareita eikä liian korkeita korkoja. Rippijuhlavieraiden asu saa olla kesäinen arkijuhlapuku.

Ylioppilasjuhlat

Ylioppilaat pukeutuvat useimmiten oman koulunsa perinteiden mukaisesti enemmän tai vähemmän juhlavasti. Monilla on muunneltava asu, jonka voi vastaanotolle pukea vähän hillitymmäksi ja iltamenoihin räväkämmäksi. Vieraat pukeutuvat samaan tapaan kuin rippijuhliinkin eli kesäiseen arkijuhlapukuun – paitsi jos kutsussa mainitaan jotain muuta.

Ruotsalaiset lakkiaisperinteet poikkeavat jonkin verran suomalaisista. Silmiinpistävin eroavaisuus on, että tyttöjen virallinen asun väri on valkoinen, johon lähes kaikki ihan muutamia poikkeuksia lukuunottamatta pukeutuvat. Tästä tulossa ihan oman juttu lähiaikoina!

Häät

Morsiamen pukeutuminen ja koko häähulina on nykyään suurta taidetta, joten tässä vain muutama myytti vieraiden pukeutumissäännöistä for your interest.

Punainen puku kuulemma kertoo, että sinulla on ollut suhde sulhasen kanssa… Jotkut tiukkapipot ovat sitä mieltä, että kirkas punainen on ylipäätään liian syntinen väri kirkkohäihin.

Musta puku tuottaa epäonnea. No, vielä ei-niin-kovin-kauan-sitten suomalainen hääpuku oli väriltään musta. Joten se siitä…

Valkoinen puku on sallittu vain morsiamella. Tavallaan järkevä sääntö, joka juontaa siitä, että jopa sulhasen puolen kaukaisempienkin sukulaisten on helppo tunnistaa kuka on morsian. Tosin harva morsian enää nykyään pukeutuu puhtaanvalkoiseen, joten päivitetty versio tästä säännöstä á la Minttu: pukeutuminen valkoiseen ja kaikkiin sen sukuisiin väreihin on ookoo, kunhan kenellekään ei tule epäselvä olo siitä, kuka on morsian.

Hautajaiset

Siisti hillitty asu – ei välttämättä musta. Omaisten toivomuksia on syytä noudattaa!

Ei stressiä…
Juhlapukeutumisen tärkein viesti on, että arvostat tapahtumaa ja juhlien järjestäjää sekä kanssajuhlijoita niin paljon, että haluat pukeutua kauniisti. Kaikkia ei voi koskaan miellyttää ja on turha masentua, jos kaukaisen sukulaisen mielestä upea hippimekkosi on liian biitsihenkinen serkkutytön lakkiaisiin. Kirkossa on hyvä pitää olkapäät ja syvään uurrettu pääntie peitettynä kohteliaisuussyistä, vaikka mikään virallinen etiketti ei näillä leveysasteilla paljasta pintaa kielläkään. Terve maalaisjärki kannattaa olla mukana muutenkin, niin säästyy monelta päänvaivalta.

Mikäli olet epävarma juhlien pukukoodista tai kutsukortissa esitetty asutoive tuntuu epäselvältä, voit aina ottaa yhteyttä juhlien järjestäjään ja kysyä tarkemmin!

Paljon vinkkejä sekä juhlien järjestäjälle että vieraalle löytyy Juhlitaan.net -sivustolta.

Hauskaa juhlakesää kaikille!!

9 Comments

  1. Anonymous

    Hei! Sopiiko tuo Essien Great Expectations mielestäsi ranskiksen kärkilakaksi vai onko luonnossa kovinkin harmaa? 🙂

    Reply
  2. Minttu

    Anonymous: Great Expectations on hiukan läpikuultava sellainen “aidon helmen” harmaa. Voisi olla varmasti aika magee ranskalaisessa manikyyrissä, mutta mielummin ehkä sinä lakkana mikä vedetään koko kynnelle. Kärkeen sopisi paremmin (jos haet muuta kuin ihan vitivalkoista) joko Body Language tai Ballet Slippers.

    Reply
  3. A&R

    Vitsi pukeutumiskoodeja on paljon ja kaikki pitäs opetella, pitäskö ryhtyä pänttäämään 😉
    Tosin ymmärrän kyllä, että ne on tarkoitettu ehkäisemään väärinkäsityksiä ja noloja tilanteita..

    Reply
  4. Sophia

    Nyt tekee mieli pukeutua punaiseen seuraavan kerran kuin häihin kutsutaan ihan ilkikurisuudesta… ;D

    Reply
  5. Anonymous

    Miten niin mukamas “harva morsian enää nykyään pukeutuu puhtaanvalkoiseen”??!! Ei ole totta ;P

    Reply
  6. Anonymous

    Hei,
    haluan sanoa emäntänä, jota koin viimekesän kotijuhlissa, joita järjestin, niin pukeutumistakin tärkeämpää on nuorilla tervehtiminen ja jutustelu juhlat järjestäneen pariskunnan kanssa, sekä miehen, että vaimon ja kunnioittaminen. Meille saapui kaksi pariskuntaa hienosti pukeutuneena ja tervehtimättä ryntäsivät olohuoneen valkoisen liinan pöytään, mitään keskustelua tai puhetta he eivät aloittaneet puhumattakaan, että olisivat tarjonneet pientä kohteliasta apua. Kättely ja silmiin katsominen kuuluu perustapoihin. Toinen pari ryntäsi, sillä välin kun perheemme oli kirkossa, omilla avaimillaan kotiimme ja odottivat rappusella, kun me saavuimme ( kaksiviikkoa siivonneena, ruokaa laittaneena) he ilmoittamatta odottivat kotiovella( kuin maailman omistajat) oli aika törkee fiilis ite järjestäjillä ja taidan kyseiset liihottajat jättää kutsumatta perhejuhliimme. Mulle emäntänä jäi näistä nuorista hyvinpukeutuneista vieraista ikävä muisto. Ja vastaanpäin kutsua ei heiltä myöskään ole ennen eikä jälkeen kutsujen kuulunut. Vuoroin vieraissa on kanssa yksi aika toimiva perinne.

    Reply
  7. LizaJane

    Hyvä aihe… 🙂 Mua kiinnostavatkin juuri nuo ruotsalaiset lakkiaistavat. Olen saanut kutsun ylioppilasjuhliin jonnekin Tukholman lähistölle (Tyresö?) ja eniten ihmettelin sitä, että kekkerit on torstaina…

    Reply
  8. Minttu

    A&R: Joo, ei kannatta ottaa stressiä! Ohjeet ja muut on tarkoitettu ennemminkin avuksi ja helpottamaan pähkäilyä. 🙂

    Sophia: No ihan sama kävi mielessä, kun kuulin tuosta “uskomuksesta”!! ;D

    Anonymous: No siltä ainakin tuntuu, kun selaa morsiuslehtiä. Siis, että monet valitsevat luonnonvalkoista, kermanvalkoista, helmenvalkoista, maalarinvalkoista (no ei vais!!) jne. Mitään akateemis-matemaattisia tilastoja mulla ei tietenkään (tälläkään kertaa) ole väitteideni tueksi. 🙂

    Anonymous: Olet kyllä NIIIIIN oikeassa! Mitkään maailman vaatteet tai pukeutumiskoodien täydellinen noudattaminen ei merkitse mitään, jos käytöstavat eivät ole kunnossa! Huh huh!

    Lizajane: Täällä tosiaan lakkiaisia järjestellään pitkin toukokuun loppua ja kesäkuun alkua eikä yhtä suurta lakkiaispäivää ole. Riippuu ihan siitä, minkä päivän koulu on valinnut päättäjäispäiväksi. Tarkemmin yksityiskohdista tosiaan erillisessä postauksessa, mutta vieraan kannalta täkäläiset lakkiaiset vaikuttavat olevan hauskemmat “bileet”. Suomessa on usein (tai ainakin silloin, kun itse kirjoitin… ;D) tapana järjestää “open house” tyyliset kahvittelut mahdollisinen kuohuviinilasillisineen ja täällä vietetään monesti päivällisiä kunnon puutarhajuhlineen…

    Reply
  9. katjuz89

    Oi huippu postaus! 🙂
    Itsekin tämän kevään ylioppilaana jouduin tuskailemaan yo-mekon kanssa, ja nyt on sitten yksi sellainen “ihan kiva” hankittu, vaan edelleenkin liikun silmät auki jos jotain vielä ihanampaa tulisi vastaan 😉 Kuitenkin, oikein kiva kun juhlapukeutumistakin käsittelit, nykyisin tuntuu olevan sallittua vähän kaikki, ja joskus juhliinpukeutuminen tuottaakin urakalla päänvaivaa 😀

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *