Yuniya Kawamuran kirja, Fashion-ology – An introduction to Fashion Studies, saa luvan aloittaa muodin teoria –aiheisten kirjakatsauksien sarjan. Katsauksien tarkoituksena ei ole olla syvällisiä referaatteja tahi pohdiskelevia artikkeleita, vaan aikomuksenani on tehdä lyhyitä juttuja lukemistani kirjoista, jotta muutkin aiheesta kiinnostuneet löytäisivät kyseiset teokset ja ehkä inspiroituisivat lukemaankin.
Muodin teoria on niin uusi asia, että jos onnistun innostamaan edes jonkun lukemaan aiheesta lisää, on se mielestäni edistysaskel koko tieteenalalle!
Fashion-ology on loistava ”ensimmäinen kirja” johdatukseksi muodin teorian ihmeelliseen maailmaan. Kawamura kirjoittaa selkeästi ja sujuvasti, joten teksti on nopealukuista eikä tolkuttoman akateemista sananvääntöä. Kirjassa käydään läpi merkittävimmät muodin teoriat alkaen luokkayhteiskuntaan perustuvasta trickle-down –teoriasta aina tähän päivään asti. Kawamura toteaa myös, että kulutusyhteiskunnan syntyminen on ollut edellytys muodin olemassaololle. Siis yksinkertaistaen: ilman shoppailua ei ole muotia.
Kawamuran pointti on se, että muodin tuotanto ja vaatteiden tuotanto ovat eri asia. Vaatteiden tuotannon lopputuloksena on – yllätys yllätys – vaatteita (huolimatta siis siitä onko kysymyksessä tehdastuotanto, Haute Couture tai jotain siltä väliltä). Muodin tuotanto taas on eri asia, sillä muoti on abstrakti asia tai idea joka liitetään tuotteisiin (usein kylläkin vaatteisiin). Muodin tuotantoon osallistuvat mm. Muotitoimittajat, valokuvaajat, celebrityt jne. Yhdessä he muodostavat järjestelmän, jota Kawamura kutsuu nimellä The Fashion System.
Kuten sanottu, kirja on helppolukuinen perusteos, jota suosittelen kaikille vähääkään kiinnostuneille! Ainoa miinuspuoli omasta mielestäni on se, että muotia käsitellään varsin yksipuolisesti high fashionin näkökulmasta. Se toki tekee asioiden hahmottamisen helpommaksi, mutta mielestäni katumuodin sivuuttaminen vain lyhyellä maininnalla ei anna ilmiölle sen ansaitsemaa arvoa.
Kawamuraa ei kaiketi vielä lasketa ns. Painavien Teoreetikoiden joukkoon, mutta niinkuin viime syksynä professorina meillä vieraillut Rebecca Arnold sanoi: On niin väsyttävää, että pitää olla mies ja kuollut ennekuin saa kunnolla arvostusta!
Kuva: www.amazon.co.uk