Lycran hoidosta on olemassa monenmoista uskomusta ja urbaania legendaa. Niinkuin esimerkiksi, että huuhteluaine veltostuttaisi kuidun elastaanisuuden. Niin, oikeastaanhan pitäisi siis puhua elastaanista tai spandexista, kuten Pohjois-Amerikassa, mutta Invistan (aikaisemmin DuPont) suureksi harmiksi Lycra on vakiintunut elastaanin yleisnimeksi ja siksi tässäkin jutussa puhutaan lycrasta. Pienellä ällällä.
Lycra on siis tuo ihastuttavan joustava kuitu, joka jo pieninä määrinä tekee joustamattomista tekstiileistä mukavia käyttää. Niinkin pieni määrä kuin 2% lycraa muuttaa vaatteen ominaisuuksia hurjasti. Lycra joustaa jopa 500% ja palautuu takaisin alkuperäiseen muotoonsa. Lisäksi kuitu ei ole millääsäkään hajusteista, hikoilusta tai ihovoiteiden vaikutuksesta.
Lycrakuidun perusväri on haalea harmaa. Monien alusvaatteiden ja paljon lycraa sisältävien valkoisten tekstiilien harmaantuminen johtuu osaltaan siitä, että valkoiseksi värjätty lycrakuitu ”haalistuu” eli muuttuu perusvärikseen harmaaksi – tästä syystä useimmat valkaisuyritykset ovat tuomittuja epäonnistumaan. Pesukonepesu kuluttaa tekstiilejä hyvin paljon, joten etenkin tyyriimpien alusvaatteiden käsinpesu on suositeltavaa.
Kuumuus on lycran vihollinen nro 1! Pesu liian kuumassa ja etenkin silitys liian kuumalla silitysraudalla pätkii takuuvarmasti kuidut. Kannattaa siis olla varovainen, kun silittää ja noudattaa ehdottomasti hoito-ohjelapussa annettuja pesu- ja silityslämpötiloja.
Uikkarien huuhtelu uimahallikäynnin ja oikeastaan jokaisen käyttökerran jälkeen – samoin kuin urheiluvaatteiden huuhtelu treenin jälkeen, ovat hyviä ja käyttökelpoisia neuvoja, joiden avulla lycratekstiilien elinikää voi pidentää. Ainakin mikäli näin vältetään vaatteiden turha pyöritys pesukoneessa!
Auringon valo valitettavasti hapertaa lycrakuituja, joten hyvälläkään hoidolla uikkarit eivät kestä montaa biitsikesää. Auringonvalon vaikutus kannattaa kuitenkin muistaa ja esim. välttää lycravaatteiden kuivaamista suorassa auringon paisteessa.
Kuvat: American Apparel